Осъден италиански убиец, за когото се предполага, че принадлежи към

...
Осъден италиански убиец, за когото се предполага, че принадлежи към
Коментари Харесай

Италиански мафиот арестуван във Франция след 16 години бягство

Осъден италиански палач, за който се допуска, че принадлежи към една от най-мощните мафиотски организации в страната, бе задържан във Франция след 16 години бягство, заяви Интерпол.

63-годишният Едгардо Греко е обвинен в принадлежност към фамозната " Ндрангета " - мощна мафиотска организация в Калабрия, Южна Италия.

Той е търсен в Италия, с цел да изтърпи доживотна присъда за убийствата на Стефано и Джузепе Бартоломео, и е упрекнат в опит за ликвидиране на Емилиано Мошаро " като част от мафиотската война сред бандите „ Пино Сена “ и „ Перна Пранно “ при започване на 90-те години на предишния век ", съобщи Интерпол. Братята Бартоломео са били пребити до гибел с стоманени пръти в склад за риба, заяви италианската полиция.

Арестът на Греко в Централна Франция е осъществен благодарение на Италия и Франция от " Проекта за съдействие против `Ндрангета " (I-CAN), управителен от Интерпол, който улеснява полицейското съдействие сред 195-те държави-членки.

Италианският министър на вътрешните работи Матео Пиантедоси, представен в изказването на Интерпол, заявиче арестите показват уговорката на страната му " да се бори с всички форми на проведена престъпност и да открива рискови бегълци ".

Интерпол съобщи, че " Ндрангета " се смята за най-мащабната и мощна мафиотска група в Италия, която работи в целия свят и е мощно обвързвана с търговията с кокаин, ориентиран към Европа от Южна Америка.

Работата на I-CAN е да оказва помощ за повишение на осведомеността за „ Ндрангета “ и нейния метод на деяние, като споделя полицейска информация за разтрошаване на нейните мрежи и интервенции, съобщи организацията.

Арестът на Греко, който съгласно италианските медии е работил вечер в пицария под непознато име, стана седмица откакто италианската полиция заяви, че е разрушила мафиотска група на „ Ндрангета “, която господства в огромна част от южна Калабрия, и е конфискувала активи за над 250 млн. евро.

56 души, доста от които към този момент са в пандиза, бяха подложени на наказателно следствие за редица закононарушения, в това число скрит план, обвързван с мафията, изнудване, похищение, рушвет и владеене на оръжие, оповестиха полицията и прокуратурата.

Арестът на Греко идва малко повече от две седмици откакто италианската полиция арестува един от най-известните босове на сицилианската мафия „ Коза Ностра “ - Матео Месина Денаро, който се укриваше в продължение на 30 години. 60-годишният мъж бе задържан, откакто посети здравната клиника, в която се е лекувал в сицилианската столица Палермо.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР