Орлин Владимиров и баща му Пламен, обвинени за жестокото убийство

...
Орлин Владимиров и баща му Пламен, обвинени за жестокото убийство
Коментари Харесай

Синът и бащата, обвинени за убийството на Евгения в София, остават за постоянно в ареста

Орлин Владимиров и татко му Пламен, упрекнати за жестокото ликвидиране на 33-годишната брачна половинка на първия – Евгения, остават за непрекъснато в следствения арест. Това дефинира във вторник Софийският апелативен съд (САС).

Според обвиняването със стреч фолио брачната половинка си на 13 октомври в фамилния им апартамент в столичния кв. "Лагера ", а татко му е оказал помощ да сложат тялото в куфар, който е изхвърлил край Перник. Именно там живеят Пламен Владимиров и брачната половинка му Боряна.

За изгубването на Евгения се разбра още ден след убийството, като в продължение на един месец по-късно мъжът ѝ поддържаше версията, че тя е отишла на фитнес и повече не се е върнала.

На 13 ноември Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) разгласи, че по случая е открито ликвидиране, за което са упрекнати бащата и синът. Орлин Владимиров е притеглен като физически причинител, а обвиняването на Пламен допуска, че той е знаел авансово, че синът му възнамерява да убие жена си и още тогава му е заречен помощ.

По време на първото разглеждане на ограниченията им за неотклонение в Софийския градски съд (СГС) преди седмица стана ясно, че двамата са създали признания пред полицията, само че едвам откакто тялото на Евгения е било открито.
Защитата още веднъж изиска домакински арест за бащата
Както и на първа инстанция, пред САС отбраната на двамата изиска по-лека мярка за Пламен Валдимиров поради влошеното му здравословно положение. Той твърди, че страда от цироза и диабет.

Освен това обвиненият татко описа във вторник пред апелативните съдии, че преди време е претърпял интервенция по премахване на ануса му и по тази причина в този момент непрекъснато носи памперс. По думите на Пламен Владимиров неприятната хигиена в следствения арест е противопоказна за положението му и по тази причина изиска да бъде пуснат под домакински арест.

В тази връзка юристите на двамата Христо Ботев и Димитър Марковски желаеха от съда да назначи на бащата сложна съдебно-медицинска експертиза, която да откри дали той може да продължи да обитава в ареста.

Апелативните съдии Атанаска Китипова, Веселин Пенгезов и Десислав Любомиров обаче отхвърлиха настояването за здравно проучване с аргумента, че по делото е налична подробна документи за положението на Владимиров-старши. Магистратите акцентираха, че той не се нуждае от болнично лекуване, а в случай че има потребност от здравна помощ, такава може да му бъде оказана в следствения арест.

Както и на първа инстанция, отбраната още веднъж оспори обвиняването на бащата с изказванието, че той не е участвал на осъществяването на убийството и по тази причина би трябвало да бъде притеглен към наказателна отговорност единствено за това, че е укрил закононарушението.

Освен това Ботев и Марковски подчертаха, че обоснованото съмнение, че Владимирови са виновни за убийството и изхвърлянето на натрупа на Евгения, се построява само въз основата на техните признания в полицията, които обаче не биха били задоволителни в границите на правосъдно дело всъщност.

Защитата посочи още един път обстоятелството, че двамата са съдействали на полицията и непринудено са взели участие в следствени опити, на които е изяснено къде и по какъв начин е бил изхвърлен куфарът с тялото на младата жена.

Апелативните съдии обаче отхвърлиха всички тези доводи, аргументирайки се с тежестта на съзнателно осъщественото закононарушение, високата социална заплаха на действието, както и продължаващата заплаха обвинените да извършат друго закононарушение, в случай че бъдат пуснати на независимост. Това определение е дефинитивно и не предстои на обжалване.
Близките на Евгения пристигнаха в съда
В правосъдната зала във вторник влязоха и близки на Евгения, които обаче не бяха позволени да участват на цялото съвещание. Причина за това са противоепидемичните мери, съгласно които на правосъдните съвещания могат да участват единствено страните по делата и ангажираните по тях движимости лица, както и медии, които авансово са декларирали наличието си.

Затова роднините на Евгения излязоха на открито, където изчакаха края на съвещанието. При извеждането на заключените с белезници Орлин и Пламен Владимирови извън ги посрещна майката на жертвата – Капка Чорбанова.

"Убиец, урод ", стартира да вика тя по адрес на шурей си, питайки го през сълзи дали и по какъв начин да изясни на шестгодишния му наследник, че е умъртвил майка му. Орлин Владимиров обаче нито отговори, нито се обърна.

Впоследствие тя изиска да благодари посредством медиите на проверяващия екип, разкрил убийството на щерка ѝ.

"В цялата изродщина по този случай единственото позитивно нещо се дължи на българската полиция. Хиляди благодарности на проверяващия служител на реда Светослав Рангелов и целия екип от служители на реда и психолози, с помощта на които беше открит трупът на Евгения. Много съм признателна, тъй като откакто тя беше открита, съумях да се събера, другояче не знаех къде ми е детето... ", съобщи тя през сълзи пред Свободна Европа.

За разлика от съвещанието на Софийски градски съд преди седмица, когато двамата обвинени показаха страдание пред съда, този път те не го направиха. Единственото нещо, което Орлин Владимиров съобщи пред апелативните съдии, беше, че поддържа казаното от юристите им и изиска по-лека мярка за татко си.

Борис Митов е съдебно-криминален кореспондент от над 10 години. Следил е работата на службите за сигурност и правосъдната система в разнообразни медии, измежду които Българската телеграфна организация, вестник „ Сега “ и уеб страницата „ Медиапул “.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР