Орлин Дяков: Пенчо Милков да стегне администрацията сиКметът Пенчо Милков

...
Орлин Дяков: Пенчо Милков да стегне администрацията сиКметът Пенчо Милков
Коментари Харесай

ГЕРБ - Русе: Общината поне да купи по-качествени стари автобуси

Орлин Дяков: Пенчо Милков да стегне администрацията си

Кметът Пенчо Милков да стегне администрацията си, защото такова безобразно държание на комисии на Общинския съвет не съм виждал за 11 години като консултант,

Тива съобщи ръководителят на групата на ГЕРБ – Русе в локалния парламент Орлин Дяков. Заедно със зам.-председателя Светлозар Симеонов и съветника Стоян Христов той даде конференция по отношение на утрешната сесия, съобщи.

Орлин Дяков изясни, че острото му изявление е предизвикано от обстоятелството, че на комисии има неприети точки поради неявяване на представител на администрацията, който да ги рапортува и дава отговор на въпроси. И даде съответни образци за неопитност от страна на общинските чиновници.

Основната тематика, поради която се е наложило да се свика изключителна комисия по стопанска система, е увеличението на капитала на „ Общински превоз “, с цел да се закупят 35 рейса втора ръка. Според Стоян Христов старите транспортни средства, макар че ще имат еконорма Евро 5, са неприемливи като вид от екологична позиция. По-важното е, че цената от 40 000 лева на рейс е ниска и евентуално за тези пари няма да получим качествени транспортни средства. Той разяснява, че е било по-разумно да се купуват годишно по 10 нови рейса, вместо да се наливат пари за втора употреба. Йорданка Даневска от ГЕРБ даже е предложила на комисия сумата да се завиши на 60 000 лева, с цел да се обезпечат по-добри рейсове.

Изискването да са годни за употреба към 5 години е поради упованията, че ще бъдат отворени европейски стратегии, по които общината да кандидатства за замяна на автопарка на градския превоз. За да стане това обаче, би трябвало да е изпълнена новата транспортна скица. Светлозар Симеонов изясни, че от управлението на „ Общински превоз “ са споделили, че им трябват общо 65 рейса, само че на този стадий желаят най-малко 35.

Въпросите, които слага Симеонов, са свързани с разходването на общински средства. По думите му служащите в Оперативна програма „ Комунални действия “ могат да бъдат видени да играят карти в базата, за което имало и снимков материал, а ремонтите по уличната мрежа не ги прави напълно общинското дружество. При публичните поръчки на второстепенни разпоредители чиновници на общинска администрация работели както на трудов, по този начин и на цивилен контракт. Общината предлага да покрива 80% от транспортните разноски на арх. Пламен Христов от Русе до Тутракан и назад. Това предизвика Светлозар Симеонов да попита толкоз ли Русе няма положителни архитекти, че взема от Тутракан, а в случай че в действителност става дума за скъп кадър, за какво не му се даде ведомствено жилище в Русе. Така ще се спестят транспортните разноски на локалния бюджет и ще постъпват средства от наем.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР