Орлето Илия, което миналата пролет се излюпи в гнездо край

...
Орлето Илия, което миналата пролет се излюпи в гнездо край
Коментари Харесай

Орлето Илия лети към България

Орлето Илия, което предходната пролет се излюпи в гнездо край добричкото село Александрия, лети към България. Предавателят на дребното кресливо орле демонстрира, че сега то е на територията на Сирия, като през последните дни е прелетяло над Судан, Египет, Йордания, Ливан и Израел. Според орнитолозите от Българско дружество за защита на птиците, които наблюдават птичката, до края на седмицата Илия ще си бъде вкъщи.

Припомняме ви, че кръстник на орлето стана Михаил Илиев от Българско дружество за защита на птиците, който през предходната година откри гнездото и след няколко седмици наблюдаване дефинира най-хубавото време за слагане на предавателя. Експертът изпра името Илия поради намиращия се наоколо до селото Александрийски манастир „ Свети оракул Илия “, а и поради огромният християнски празник в чест на светеца, който означаваме на 2 август.

Малкото кресливо орле, чието странствуване до Африка и назад следим през последните осем месеца, е част от плануваните действия по план „ Земите и горите на орела “ по стратегия LIFE на Европейски Съюз. Десет са орлетата, на които орнитолозите сложиха предаватели и полета им може да се следи в действително време.

Целта на „ Земите и горите на орела “ е да бъдат основани нови местообитания за дребния писклив орел, да бъде опазен типа и да бъде съхранено биологичното многообразие на горите в България.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР