Оризът е основното ястие в дузина различни кухни по света.

...
Оризът е основното ястие в дузина различни кухни по света.
Коментари Харесай

Простичък начин за готвене на ориза намалява калориите наполовина

Оризът е главното ядене в дузина разнообразни кухни по света. Той е на ниска цена и елементарен за готвене, само че има един главен минус – не се отразява изключително добре на фигурата, написа Science Alert.

Нещо повече – една чаша приготвен ориз (210 г) съдържа към 240 калории, които бързо ще се трансфорат в мазнини, в случай че не бъдат изгорени.

За благополучие откриватели от Шри Ланка откриха простоват метод на готвене на ориза, който хем понижава калориите с близо 50 %, хем се отразява благотворно на нашето здраве.

Според проучването, извършено през 2015 година, задоволително е добавите напълно малко кокосово масло (около 3 % от тежестта на ориза, който смятате да готвите) към тенджерата с вряла вода. Т.е. почти една чаена лъжичка за половин чаша ориз, изяснява Суджар Джеймс – студент по химия в Колежа по химични науки в Шри Ланка, който е провеждал изследването благодарение на своя надзирател.

„ След като се свари, ние оставихме ориза да се охлади в хладилника за към 12 часа. Това е “, разяснява Джеймс пред „ Вашингтон поуст “. Впоследствие го слагате в микровълновата и готово – имате „ бухнал бял ориз “, който е доста по-полезен. И за вашата фигура, и за здравето ви.

Охлаждането е основна стъпка в процеса, само че претоплянето на ориза за консумация не се отразява върху количеството устойчива скорбяла.

От друга страна, лекарите предизвестяват, че претопленият ориз може да докара до хранително отравяне, по тази причина трява да сме сигурни, че оризът е изцяло претополен и пари, преди да го ядем. Също по този начин не е добре да се оставя в хладилника повече от един ден.

Екипът е уверен, че същата техника може да бъде приложена и към други храни от този вид, богати на нишесте. " Можем ли да сторим същото и с хляба? Това е главният въпрос в тази ситуация ", разясняват създателите на изследването.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР