Ориз и боб поскъпват три пъти от вноса до трапезата.

...
Ориз и боб поскъпват три пъти от вноса до трапезата.
Коментари Харесай

Ориз и боб поскъпват три пъти от вноса до трапезата


Ориз и фасул нарастват три пъти от вноса до трапезата. Зърнената просвета влиза в страната на 1,57 лева./кг, а се продава против 4,45 лв. за кг. Традиционно се усилва и цената на млечните артикули като сирене и кашкавал. Най-скъпо заплащат за кашкавал в област Силистра.
Три пъти нараства оризът от влизане
в страната до трапезата, демонстрират данните на държавния уебсайт за цените на храните foodprice.bg, откри Труд news. Зърнената просвета се доставя от Индия, Китай и други страни отвън Европейски Съюз при цени приблизително по 1,57 лв. за кг. В същото време българите броят към 3 пъти повече – 4,45 лв. за кг на дребно в магазина. В област Пловдив цената на ориза е даже още по-висока – приблизително 4,99 лв. за кг. Най-евтино в магазините заплащат
в област Добрич – по 4,05 лв. за кг.
През последната седмица цената на ориза се покачва и на едро, като по тържища и борси се търгува против 3,30 лв. за кг, а нарастването за първата седмица на октомври по отношение на последната на септември е 2,2 на 100 или 7 стотинки за кг, демонстрират данни на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите (ДКСБТ).
Най-скъпо на едро се продава на тържища
и борси кг ориз в област София, където цената му доближава до 4,90 лв. за кг. В същото време в област Враца зърнената просвета се търгува против 2,60 лв. за кг на едро.

Каква е цената на ориза в Австрия, Германия, Гърция, Румъния, Словения, Франция, Хърватия и Чехия българските консуматори към този момент не могат да ревизират елементарно,
защото от кабинета от месеци не разгласяват
тази информация в уеб страницата foodprice.bg, макар че дадоха обещание точно сравнението сред родните и европейските цени да е един от инструментите, с които борят спекулата при питателните артикули и големите надценки на вериги и магазини.

Подобна е обстановката и със зрелия боб, който се вкарва от трети страни отвън Европейски Съюз при междинна цена от 2,19 лв. за кг, а в магазините
се търгуват против 6,04 лв. за кг.
В област София зрелият боб коства най-скъпо от цялата страна – 6,79 лв. за кг, а в областите Разград и Търговище най-евтино – 5,74 лв. за кг.

Цената на зрелия боб на тържищата на едро е по средата сред тази на вносния артикул и крайната цена в магазините – 4,02 лв. за кг, като за миналата седмица се усилва с 2 ст./кг.
През първата седмица на октомври продължава
и наклонността за повишаване на млечните артикули като краве сирене и кашкавал, която с незначителни спирания е настояща към този момент над година. На едро през миналата седмица пораства цената на кашкавал “Витоша ” до 17,30 лв. за кг,
като повишаването е с 0,2 на 100 или 4 ст./кг.
На дребно в магазините обаче цената на същия млечен артикул е доста по-висока – приблизително 28,10 лв. за кг. В област Силистра потребителите заплащат повече за кг кашкавал вид “Витоша ” – приблизително по 30,54 лева./кг. Най-евтино в магазина излиза млечният артикул в област Сливен, където
той се търгува против 23,39 лв. за кг.
Кравето сирене на едро също нараства през миналата седмица, демонстрират данните на ДКСБТ. Цената му на тържища и борси се усилва с 11 стотинки за кг или с 1 % до 11,40 лв. за кг.
В магазините, макар записания спад
на цената през последната седмица, кравето сирене продължава да се търгува на близо два пъти по-висока цена – приблизително по 22,22 лева./кг. В област Пловдив млечният артикул даже коства още по-скъпо –
26,23 лв. за кг.
Най-евтино можете да напазарувате краве сирене в магазините в Ямбол, където междинната му цена е 17,59 лева./кг. Цената на краставиците със 79 ст./кг надолу за седмица

Цените на зеленчуците без доматите, поевтиняват през първата седмица на октомври, демонстрират данните на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите (ДКСБТ). Най-драстично е понижението при цената
на оранжерийните краставици на едро,
които поевтиняват със 79 стотинки за кг и към този момент се продават против 2,15 лв. за кг. Намалението в цената им единствено за миналата седмица е 26,9 на 100. Данните на държавния уебсайт foodprice.bg също демонстрират наклонност за понижаване, само че междинната цена, при която се продават краставиците на дребно е 3,05 лв. за кг.
През миналата седмица на едро поевтиняват
и зеленият, и аленият пипер. Цената на първия доближава 1,63 лв. за кг, като по отношение на миналата седмица се търгува с 12 ст./кг по-изгодно. Червеният пипер на едро коства приблизително 1,93 лева./кг или с 10 ст./кг по-малко по отношение на преди седмица.
Зрелият вносен кромид лук на едро
се продава против 1,40 лв. за кг, до момента в който преди седмица цената му е била 1,42 лева./кг. Поевтиняват още зеле, моркови и картофи. Килограм зеле на тържища и борси се търгува против 1,09 лв. за кг или 7 стотинки по-евтино по отношение на преди седмица. Цената на морковите, продавани на едро, понижава
с 2 ст. за кг и доближава 1,19 лева./кг.
Картофите през първата седмица на октомври се оферират на едро против 1,30 лв. за кг, до момента в който преди седмица цената им е била 1,35 лева./кг.
За сметка на това оранжерийните домати
през миналата седмица нарастват на едро с 10,9 на 100 или с 35 стотинки за кг и към този момент се оферират на тържища и борси против 3,57 лева /кг. На дребно, съгласно държавния уебсайт foodprice.bg цената им е сходна – 3,68 лв. за кг.
Олио и захар ни костват повече
Цените на олиото и захарта на едро също се усилват през миналата седмица, демонстрират данните на ДКСБТ. Един литър олио в пластмасова бутилка нараства приблизително с 14 стотинки през първата седмица на октомври по отношение на последната на септември и на тържища и борси се продава против 3,18 лв. за литър. На дребно цената на литър е 3,87 лв..

Най-евтино можете да го намерите в магазините в област Варна против 3,57 лв. за кг, а най-скъпо – в Пловдив, където литърът коства 4,17 лв..

В същото време цената на внасяното у нас олио е 2,39 лв. за литър, а изкупната цена на кг маслодаен слънчоглед – 2,23 лв., демонстрира информация в държавния уебсайт foodprice.bg.

Захарта на едро през миналата седмица също нараства с 6 стотинки за кг и към този момент се търгува против 2,51 лв. за кг. В същото време съгласно държавният уебсайт за съпоставяне на цените на храните foodprice.bg захарта в магазините се продава против приблизително 2,90 лв. за кг. Интересен е фактът, че сладкият артикул се внася и от трети страни, освен това с лев по-изгодно, в сравнение с я купуваме ние – по 1,90 лв. за кг.

Толкова е надценката и при търговията с вносно брашно. У нас кг влиза на цена от 68 стотинки, а се продава в магазинната мрежа против приблизително 1,67 лв. за кг.

На едро през последната седмица брашно вид “500 ” се предлага за 1,43 лв. за кг, като за последните 7 дни продуктът е поевтинял със 7 ст./кг.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР