Орионидите се завръщат, обещавайки гледки на грандиозен метеоритен дъжд този

...
Орионидите се завръщат, обещавайки гледки на грандиозен метеоритен дъжд този
Коментари Харесай

Този уикенд наблюдаваме метеоритен дъжд

Орионидите се завръщат, обещавайки гледки на величествен метеоритен дъжд този уикенд. Според неотдавнашен отчет на Американското метеорно общество звездобройците могат с неспокойствие да погледнат към небето от неделя (20 октомври) и да продължат през идната седмицата.

Метеоритният дъжд Ориониди, постоянно именуван на малко „ Орионидите “, се случва всяка година, с помощта на Халеевата комета. Въпреки че известният небесен обект минава около Земята единствено един път на 72-80 години (и ще се появи още веднъж в средата на 2061 г.), той оставя годишна диря от метеоритни дъждове.

Технически те бяха забележими през 2024 година, като започнаха още на 26 септември, само че изискванията за наблюдаване не бяха идеални до тази седмица. Дори и в този момент обаче намаляващата луна към момента ненапълно ще попречва изискванията за наблюдаване.

Орионидите минават около и/или навлизат в земната атмосфера със скорост към 238 000 км/ч. В резултат на това те основават зрелищно шоу, предава БГНЕС. 

НАСА приканва звездобройците да изчакат до след среднощ, след което да намерят място, отдалечено от светлинно замърсяване (особено урбанизирани региони или такива с улично осветление). След като намерят комфортна позиция, звездобройците би трябвало да отделят половин час или повече, с цел да легнат по тил и да гледат нагоре. Тези, които се намират в Северното полукълбо, би трябвало да са обърнати на югоизток, а тези в Южното полукълбо - на североизток.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР