Оригинално решение във Франция за спасяването на старинни замъци, изоставени

...
Оригинално решение във Франция за спасяването на старинни замъци, изоставени
Коментари Харесай

Как да станем съсобственици на старинен замък във Франция?

Оригинално решение във Франция за спасяването на старинни крепости, изоставени от притежателите заради прекомерно високата цена за поддръжка. Чрез онлайн платформа хора от целия свят могат да станат съсобственици на старинна сграда против алегорична сума. С парите се финансира началото на реставрацията, а груповата благосъстоятелност избавя от съсипия френското културно завещание. Като палат в региона на Лоара от 13-и век.

Над 20 хиляди души от 115 страни са новите притежатели на Шато дьо ла Мот-Шандьоние. Унищожен е от пожар преди 100 години и от този момент е зарязан. Досега. Всеки уикенд група от новите притежатели идва да работи по замъка.

" Днес ще почистим стълбището във вътрешния двор ", споделя Жан-Кристоф Липман, който е съсобственик.

Идеята за групова покупка е на онлайн платформата " Д`Артанян ", която набелязва застрашени обекти и сплотява запалянковци от целия свят. Така едвам за 79 евро всеки може да стане съсобственик на палат, само че и да избави част от френската история.



" Всички съсобственици имат пожизнен безвъзмезден достъп до замъка. Ние сме огромно семейство и работим дружно. Някои от тези хора не познавах до тази заран, само че довечера или на следващия ден ще се усещаме по този начин, като че ли се знаем от 10 години ", споделя Липман.

Жан-Кристоф и брачната половинка му даже са напуснали Париж, с цел да бъдат по-близо до новата си облага.

" До 10 години тук ще идват към 120 000 гости годишно. Оставяме растителността както си е. Това ни прави неповторими в света, за гостите това е брак сред природата и архитектурата ", изяснява Ромен Делом от онлайн платформата " Д`Артанян ".

През 2010 във Франция е имало 800 замъка за обмен, през 2019-а техният брой към този момент е 1500. Колективната благосъстоятелност е автентичен отговор на алтернативата: продажба или крах, пред хората, които нямат средства да поддържат сантименталните, само че големи монументи на културата.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР