Оригинално разписаната версия на Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ)

...
Оригинално разписаната версия на Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ)
Коментари Харесай

Александър Пулев: Малки и средни предприятия ще могат да кандидатстват за ВЕИ инвестиции

" Оригинално написаната версия на Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ) не е оптимална, само че динамично обстановката предстои на промени. Предстоят сложни договаряния с неразбираем край. Ще защитим интереса на страната, на потребителите. Влизаме в сложна обстановка. Първоначалната настройка на Европейската комисия е отрицателна ".

Това сподели пред БНР министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев.

И добави, че министерството " е дало мощ ", информирайки дребните и междинни предприятия за Плана, и 953 компании ще получат помощ по линия " Технологична рационализация ".

" Пари ще има. Държавата не е заложна къща. Има средства в бюджета за национално съфинансиране. Тече развой на договаряне - разпращат се контракти към тези компании. Има софтуерно време, в което те би трябвало да дадат противоположна връзка. Подписваме договорите през февруари. Още през март средствата ще потекат към дребните и междинни предприятия, дали отговор на критериите. От позиция на служебния кабинет - ние си свършихме работата. Но през последните месеци фокусът на депутатите беше другаде - хартиена бюлетина, странични тематики, и те неглижираха значимата тематика - гласоподаване на проектозаконите, свързани с ПВУ. Това ще се отрази върху второто заплащане към компаниите ".

Той акцентира, че ПВУ е комфортна политическа бърсалка и доста хора се изричат по тематиката, той е значим инструмент за поддръжка на бизнеса, само че не е единствен подобен:

" Успяхме да активираме и да получим утвърждение от Брюксел на всички 10 европейски стратегии по линия на структурните фондове. Заварихме нула утвърдени стратегии, приключихме годината с 10. 7 милиарда евро по линия на Министерството на нововъведенията и растежа. Отговаряме за две съществени стратегии - тази за конкурентоспособност и нововъведения в предприятията и тази, обвързвана с научните проучвания. До средата на годината ще налеем 1 милиарда лв. по линия на Плана и на двете стратегии... ПВУ е значим, само че не е основен по отношение на цялостния подтекст на българската стопанска система. Той ни дава мотивация за законови промени, неглижирани през годините ".

В предаването " Неделя 150 " той уточни една от процедурите - тя ще започва през февруари и е обвързвана с ВЕИ вложения - дребни и междинни предприятия да влагат и да получат дотация до 50% за лична ВЕИ апаратура плюс съпътстваща инфраструктура. Идеята е дребният и междинният бизнес да реализират енергийна сигурност за лични потребности. Интересът към процедурата е голям. Бюджетът е 200 млн. лв.. След средата на годината ще стартира действителното осъществяване на вложенията.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР