Оригиналът на прочутия сребърен орел на хан Аспарух от археологическия

...
Оригиналът на прочутия сребърен орел на хан Аспарух от археологическия
Коментари Харесай

Сребърният орел на хан Аспарух може да пристигне у нас догодина

Оригиналът на фамозния сребърен орел на хан Аспарух от археологическия комплекс „ Вознесенка ” в Запорожка област – Украйна, може да дойде у нас следващата година, съобщи пресцентъра на Министерство на културата.

Идеята е на посланика на Украйна у нас Микола Балтажи, който се срещна с министъра на културата Боил Банов. Той предлага артефактът да дойде във връзка навършването на 100 години от признанието на независимостта на страната от Царство България.

„ 100-годишнината от това паметно събитие би трябвало да бъде маркирана по отговарящ метод през 2018 година ”, сподели дипломатът. „ Желанието ни е във връзка 100-годишнината от определяне на дипломатически връзки сред страните ни оригиналът на фамозния сребърен орел на хан Аспарух от археологическия комплекс „ Вознесенка ” в Запорожка област – Украйна, да бъде показан в някой от водещите музеи в центъра на София, където артефактът ще може да бъде забелязан от колкото се може повече гости ”.

Банов предложи орелът да бъде експониран в Национална изложба „ Двореца ” в София, откакто се реализира договореност сред нашата Национална изложба и Запорожкия етнографски музей.

Смята се, че сребърният орел е част от върха на пленено в пердах византийско знаме (щандарт). Орелът е показан в миг на битка със змия.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР