Организмът използва глюкозата като енергиен източник, необходим за оцеляването му

...
Организмът използва глюкозата като енергиен източник, необходим за оцеляването му
Коментари Харесай

Хипогликемия: Какви са симптомите и как можете да я предотвратите

Организмът употребява глюкозата като енергиен източник, нужен за оцеляването му и за вярното действие на мозъка. Нормалните равнища на глюкоза в кръвта са 70-110 mg/dl.

Терминът хипогликемия се отнася до положение, при което равнищата на глюкоза, т.е. на кръвната захар, спадат под естественото.

Какви са аргументите за хипогликемията

Според Панхеленската асоциация за битка с младежкия диабет (PEAND) хипогликемията е един от най-често срещаните проблеми при ежедневното ръководство и лекуване на захарния диабет.

Основните аргументи са:

- Приемане на незадоволително количество въглехидрати в главните или междинните хранения, закъснение на приема на тези хранения или пропускането им,

- Интензивни, непланирани физически извършения или действия,

- Предозиране на инсулин или антидиабетни таблетки,

- Прекомерна консумация на алкохол.

Какви са признаците на хипогликемията

Първоначалните признаци на хипогликемията, които нормално се появяват, когато равнището на глюкозата в кръвта спадне под 60 mg/dl, могат да бъдат един или повече от следните:

- Тахикардия

- Хипогликемия или хипогликемия

- Силен апетит

- Замайване

- Треперене

- Слабост и отмалялост

- Изтръпване към устата

- Болка в корема

- Главоболие

- Лошо въодушевление

- Неспособност за централизация

Въпреки това възприемането на признаците на хипогликемия е друго при обособените хора. Дори при един и същи човек тя може да бъде друга според от това какъв брой е намаляла кръвната глюкоза или дали индивидът има диабет от няколко години. Ако е налице и диабетна невропатия, възприемането на признаците може изцяло да отсъства. Хипогликемия без признаци може да настъпи и през нощта и се характеризира с главоболие на сутринта. В този случай би трябвало да се обърнете към Вашия доктор, тъй като може да се наложи да намалите дозата на инсулина или антидиабетните таблетки.

Как да предотвратим хипогликемията

Хипогликемията може да бъде предотвратена:

- Приемане на вярната доза инсулин или антидиабетни таблетки и вероятно поправяне на дозата след остри положения като зараза или интервенция.

- Чрез вярно систематизиране на храненията през 24-часовия интервал, без да се пропущат съществени или междинни хранения.

- Избягване на несъразмерна консумация на алкохол.

- Чрез понижаване на дозата на инсулина или антидиабетните таблетки или даже посредством банкет на малко количество храна преди интензивни физически извършения или активност, която не е част от ежедневния график.

- Винаги носете със себе си няколко кубчета захар, глюкозни таблетки или бонбони.

Може ли да се избегне хипогликемията?

Може би не изцяло, защото желаете и се нуждаете от верен надзор на диабета си и от това кръвната ви захар да не надвишава нормата, само че в случай че откриете повода, можете доста да намалите честотата и тежестта му.

Лечение на хипогликемия

Най-доброто лекуване на хипогликемията е предварителната защита. Ако въпреки всичко се появи хипогликемия, първичните признаци би трябвало да се разпознаят бързо и да се лекуват бързо и дейно.

Помощта на другари, родственици и учители и/или сътрудници може да бъде от значително значение. Следователно те би трябвало да бъдат осведомени, с цел да знаят какво да вършат според от тежестта на хипогликемията.

Източник:

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР