Организирана престъпна група от бившите съветски републики стои зад измамата,

...
Организирана престъпна група от бившите съветски републики стои зад измамата,
Коментари Харесай

ГДБОП знае кой стои зад измамата, която събираше „глоби” за порно

Организирана незаконна група от някогашните руски републики стои зад измамата, с която от името на Министерство на вътрешните работи се събираха „ глоби” за гледане на порно.

От ГДБОП към този момент са влезнали в контакт с страната, с цел да бъдат задържани уредниците.

Миналата седмица стотици български консуматори на уеб сайтове за възрастни получиха известие на екраните си на неприятен български, преведено с онлайн речник.

В него се заплашваше, че в случай че не платят 40 лева на Министерство на вътрешните работи, ще бъдат арестувани от мобилна група на министерството поради владеене на материали свързани с педофилия, хомосексуализъм и принуждение. Оказа са, че 30 души са платили „ глобата”.

„ Интересното е, че даже има жители,които са били предизвестени, че това е машинация и те са упорствали да си платят така наречен „ глоба”, изясни комисар Явор Колев от отдел „ Трансгранична престъпност ” в ГДБОП.

Той акцентира, че не е процедура Министерство на вътрешните работи да събира санкции и да предизвестява за свои акции, ориентирани против половата употреба на деца.

Особеното в тази ситуация е, че четирите електронни портфейла в Web Money са регистрирани в английската компания за електронни заплащания, само че схемата е доста по-сложна и ориентирана съответно към консуматори на уеб сайтове с порнография – едни пишат скриптовете за уеб страницата, други превеждат заплашителните известия към потребителите, а трети –„ мулета”, са физическите лица, записали електронните портфейли, събирали „ глобите”.

Миналата седмица партньорската компания на системата за електронно разплащане в България незабавно спря електронната услуга. До момента са блокирани 1000 лв. на „ ужилени” консуматори.

Компанията за разплащания, употребена в схемата, е постъпила правилно като незабавно е алармирала, безапелационни са от Министерство на вътрешните работи.

Според ГДБОП уеб страниците, употребявани за измамата, са известни и са употребявани особено за тази незаконна цел.

Не е известно дали схемата е тествана в други страни. Факт е, че страната, от която идва измамата, е и първоизточникът на новия криптовирус Bad Rabbit, само че към този момент ГДБОП не вижда връзка сред измамата и офанзивата с криптовируса.

Според Колев не може да се направи явен портрет на жертвите на измамата в порносайтовете – това може да са от възпитаници до пенсионери. Общото сред тях е ниската им цифрова хигиена.

„ Това са хора, за които най-общо може да се каже, че имат ниска интернет просвета и съблюдават ниска степен на интернет хигиена. Не обръщат внимание на компютърнитите системи, които употребяват и стават лесна жертва на киберпрестъпниците.

В ГДБОП тази година са разкрили 70 случая, свързани със полова употреба на деца и имат 40 разкрити финансови закононарушения за огромни суми. Към момента статистиката за онлайн измамите продължава да се цялостни с добре известните „ нигерийска измама”, имейли със запознанства, и писмата от американския военачалник, който се развеждал. Вчера, да вземем за пример, жена превела 15 хиляди евро на въпросния „ генерал”.

Ако потребителите се двоумят или желаят да алармират за киберпрестъпления, могат да посетят уеб страницата на отдел „ Трансгранична престъпност” на адрес Cybercrime.bg.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР