Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) обяви късно във

...
Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) обяви късно във
Коментари Харесай

Голям дипломатически пробив. ОИСР започва преговори с България за присъединяване

Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) разгласи късно във вторник, че стартира договаряния с България и още пет страни за присъединението им към този клуб на богатите страни, съобщи Ройтерс, осведоми Българска телеграфна агенция.

Другите страни са Аржентина, Бразилия, Перу, Румъния и Хърватия.

От организацията прецизираха, че няма график за приемането и че напредъкът на договарянията ще зависи от това до каква степен шестте страни и се придържат към най-хубавите практики на Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Кандидатките ще бъдат оценени от повече от 20 комисии.

Източник от Бразилия, поискал анонимност, сподели, че процедурата за приемане на нов член в Организацията за икономическо сътрудничество и раз със седалище в Париж лишава приблизително от 3 до 5 години.

Сега в организацията членуват 38 страни. Създадена през 1961 година, през днешния ден Организацията за икономическо сътрудничество и раз е една от най-авторитетните интернационалните организации с водеща роля в изработването и използването на най-високи интернационално приети стандарти във всички основни области като ръководство, данъчна политика, транспортна инфраструктура, селско стопанство, обучение, цифрова стопанска система и нововъведения, климат и други

През септември м. година Ройтерс заяви, че новият общоприет секретар на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР), австралиецът Матиас Корман, предлага шест страни, измежду които България и Бразилия, да се причислят по едно и също време към клуба на богатите страни.
Кирил Петков: Голям дипломатически пробив
Министър-председателят Кирил Петков дефинира поканата за участие като огромен дипломатически пробив.

" Това значи, че влизаме в клуба, където да се притеглят вложения е доста по-лесно. В интернационалните бази данни ще излизаме като страна с невисок риск и на финансирането на нашите компании ще се гледа друго. Радвам се да кажа, че България влезе в един клуб на развити народи, които са оценени като нискорискови и което усилва доста капацитета ни за вложения ", сподели министър председателят.

Министерството на външните работи на Република България приветства признатото на 25 януари 2022 година решение на Съвета на Организацията за икономическо съдействие и развиване за започване на диалози за присъединение към Организацията с България и останалите страни кандидатки, се споделя в позиция на Министерство на външните работи.

Членството в Организацията за икономическо сътрудничество и раз е един от главните външнополитически цели на България, по който съществува необятен обществено-политически консенсус и мощна институционална поредност.

България изцяло споделя полезностите, визията и задачите на Организацията за икономическо сътрудничество и раз и има упоритостта да взе участие интензивно и градивно в търсенето на решения на световните провокации дружно с останалите страни - членки на Организацията.

Решението на Съвета на Организацията за икономическо сътрудничество и раз дава спомагателен подтик на поредните старания на България за разширение на взаимоотношението с Организацията, ориентирано към все по-пълното използване на стандартите, положителните практики и правилата на Организацията за икономическо сътрудничество и раз във всички публични и стопански области.

България е решена да извърши условията и отговорностите, свързани от пълноправното участие в Организацията, и да даде своя принос за одобряване на полезностите на Организацията за икономическо сътрудничество и раз в районен и световен проект, акцентират от Министерство на външните работи.
Васил Велев, АИКБ: Членството не е самоцел, а реализирани стандарти
Членството на България в Организацията за икономическо сътрудничество и раз не е просто самоцел да се присъединим в един влиятелен клуб на богатите. То значи реализирани стандарти - за господство на правото, за правова страна, за добре работещи регулатори, институции, конкуренция, антимонополно право, дребен сив бранш, ниско равнище на корупция.

Това разяснява в сряда ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев, представен от Българска телеграфна агенция.

Това участие значи и стандарти за макроикономическа и финансова непоклатимост, стандарти против прането на пари, всичко това, което усъвършенства капиталовия климат и рейтинг на страната, притегля вложения и се основават условия за интензивен стопански напредък и по-висок витален стандарт.

" Преди повече от пет години някои наблюдаващи - аналитици, политолози, се притесняваха, че след приемането на България в Европейски Съюз няма сплотяваща национална цел за нас. Тогава АОБР издигна за такава цел участието на България в Организацията за икономическо сътрудничество и раз ", сподели още Велев и добави, че до момента този приоритет е значим за организацията.

" Ние успяхме да включим тази цел в дневния ред на държавното управление и президентството, сформира се български проект за постигането й, отдели се бюджет ", посочи още той.

Той уточни, че с цел да стане член на организацията, страната ни би трябвало да реализира тези стандарти, за което е нужна упорита работа.

Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР