Организацията на пациентите с ревматологични заболявания иска подкрепа от Министерство

...
Организацията на пациентите с ревматологични заболявания иска подкрепа от Министерство
Коментари Харесай

Пациенти с ревматологични заболявания отново без подкрепа за важен медикамент

Организацията на пациентите с ревматологични болести желае поддръжка от Министерство на здравеопазването, новото държавно управление, депутатите и омбудсмана за поддръжка за смяна на Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина , отнасяща се до българското лекарство " Имуновенин ". Причината е, че лекарството, което оказва помощ за лекуването на три автоимунни болести - систематичен лупус, множествена склероза и миастения гравис, не съдържа в късата си характерност лекуването на тези заболявания, заради което не може да се изписва гратис от НЗОК.

Боряна Ботева, ръководител на УС на Организацията на пациентите с ревматологични болести, изясни пред , че след претенции и среща с министъра на опазването на здравето на служебния кабинет доктор Стойчо Кацаров, е реализирано единодушие по какъв начин да се случи по този начин, че пациентите с лупус да могат да се възползват от лекарството , защото останалите две болести е имало отвод от експерти. Решението смяна в Закона за лекарствените артикули, като планът е бил утвърден от Министерство на здравеопазването, минал публично разискване, само че не стигнал до Народното събрание, защото на власт е неприятното новото ръководство.
 Пациентите с лупус и артрит се тормозят да не бъдат забравени около COVID-19
Пациентите с лупус и артрит се тормозят да не бъдат забравени около COVID-19

На фона на пандемията медикаментът е станал доста издирван

Организацията поискала мнение по проблема и от настоящето управление на Министерство на здравеопазването с министър проф. Асена Сербезова , само че на свое съвещание на 25 февруари излиза решението, че смяната и настояванията са отхвърлени.

Така пациентите с лупус още веднъж остават без поддръжка за лекуване с " Имуновенин " от страна на НЗОК . Цената на медикамента е увеличена от предишния юли и е поскъпнал тройно, продуктът е изкаран от позитивния лекарствен лист на НЗОК и е в Наредба 10 за нерегистрираните медикаменти. Сумата за вдишване на медикамента от новия бюджет на НЗОК коства към 16 млн. лева за към 300 души.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР