Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО)

...
Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО)
Коментари Харесай

ЮНЕСКО против променения статут на Света София

Организацията на обединените народи за обучение, просвета и просвета (ЮНЕСКО) изрази съжалението си поради решението на турското държавно управление да промени статута на Света София без предварителни полемики, съобщи ТАСС.

" Генералният шеф на ЮНЕСКО показва надълбоко страдание за решението на турските управляващи, взето без авансово разискване, да трансформират статута на Света София ", споделиха от организацията. " Тази вечер тя показа сериозните си терзания с посланика на Турция в ЮНЕСКО. "

Според шефа на ЮНЕСКО Одри Азулай " Света София е архитектурен шедьовър и неповторимо удостоверение за взаимоотношенията сред Европа и Азия през вековете ".

" Статутът като музей отразява универсалния темперамент на наследството му и го прави мощен знак за разговор ", сподели Азулай.
 Държавният департамент отчаян от променения статут на
Държавният департамент отчаян от променения статут на " Света София " в Турция

Ердоган подписа декрет, който разрешава на мюсюлманите да се молят

Припомняме, че Държавният департамент на Съединени американски щати съобщи в петък, че е отчаян от решението на турското държавно управление да промени статута на " Света София ", съобщи " Ройтерс ".

" Ние разбираме, че турското държавно управление остава ангажирано да поддържа достъпа до " Света София " за всички гости ", съобщи представителят на Държавния департамент Морган Ортагус в изказване.

Турският президент Реджеп Ердоган подписа през вчерашния ден декрет, който разрешава на мюсюлманите да се молят в " Света София " в Истанбул, която занапред нататък ще има статут на джамия .

Държавният глава на Турция популяризира документа в профила си в " Туитър ".

В постановлението се показва, че " е взето решение да се отвори джамията " Света София " за поклонение ".

Катедралата " Света София " в Истанбул е монумент на византийската архитектура, който е повдигнат през 532-537 година по напътствие на император Юстиниан. След рухването на Византийската империя през 1453 година катедралата е превърната в джамия.
 Ердоган трансформира
Ердоган трансформира " Света София " в джамия

Подписа декрет по въпроса

През 1935 година, съгласно постановлението на турското държавно управление, подписано от създателя на актуалната турска република Мустафа Кемал Ататюрк, катедралата е превърната в музей и пластовете мазилка, които ги крият, бяха почистени, за се виждат стенописите и мозайките. През 1985 година постройката е включена в листата на ЮНЕСКО за международно завещание.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР