Организацията на обединените нации (ООН) представи рейтинга на страните с

...
Организацията на обединените нации (ООН) представи рейтинга на страните с
Коментари Харесай

Цивилизована държава ли е България! ООН отговори!

Организацията на обединените народи (ООН) показа рейтинга на страните с най-високо равнище на човешко развиване. Докладът " Индекси и знаци на човешкото развиване " е оповестен на уеб страницата на организацията. Като цяло рейтингът включва 189 страни - 59 високо развити и 38 страни с ниско равнище на развиване.

Отбелязва се, че през 2010 година това съответствие е надлежно 46 и 49. Държавите бяха оценени въз основа на междинната дълготрайност на живота, междинната и предстоящата дълготрайност на образование и брутния народен артикул (БНП) на глава от популацията.

Първото място бе взето от Норвегия. В тази страна продължителността на живота е малко над 82 години, междинната дълготрайност на образованието е към 12 години, предстоящата дълготрайност е малко под 18 години, а БНП е над 68 хиляди $.

Сред първите 10 страни са Швейцария, Австралия, Ирландия, Германия, Исландия, Хонконг, Швеция, Сингапур и Холандия. Русия се класира на 49-то място след Оман и преди Черна гора. Средната дълготрайност на живота в Русия от специалисти на Организация на обединените нации прави оценка на 71, междинната дълготрайност на образование - от 12 години нагоре, планирана дълготрайност - 15.5 години, а Брутният вътрешен продукт на глава от популацията в размер на 24 хиляди $.

България е на 51-во място със междинна дълготрайност на живота 74,9 години, дълготрайност на образование - от 14,8 години нагоре, планирана дълготрайност - 11,8години, а Брутният вътрешен продукт на глава от популацията в размер на 18,740 хиляди $.

Най-ниско е рейтингът на Нигер, където продължителността на живота се оказва приблизително 60 години, междинната дълготрайност на образование е две години, прогнозната - към пет и половина години, а Брутният вътрешен продукт на глава от популацията - единствено 906 $.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР