Организацията на обединените нации официално признава 180 валути в света

...
Организацията на обединените нации официално признава 180 валути в света
Коментари Харесай

Топ 10 най-силни валути в света

Организацията на обединените народи публично признава 180 валути в света за законно платежно средство. Въпреки това известността и необятното разпространяване на дадена валута не значат безусловно нейната стойност или мощ.

Силата на валутата се дефинира, като се прави оценка покупателната дарба на националната валута при размяната ѝ за артикули, услуги или други валути.

Задълбоченият разбор на разнообразни локални и интернационалните фактори е от значително значение, с цел да се дефинира дали дадена валута има купата най-ценна или най-скъпа в света.

Тези фактори обгръщат динамичността на търсенето и предлагането на валутните пазари, темповете на инфлация, вътрешния стопански напредък, политиките, провеждани от съответната централна банка, и цялостната икономическа непоклатимост на страната.

Разгледахме най-силните валути, като оценихме обменните им курсове във връзка с единиците непозната валута, получени за един щатски $.

10. Щатски $ (USD)

Валутата на Съединените американски щати е щатският $ (USD). Той е най-широко търгуваната валута в международен мащаб и заема позицията на съществена аварийна валута.

9. Евро (EUR)

Еврото (EUR) е формалната валута на Еврозоната, включваща 19 страни членки на Европейския съюз. То е втората по величина аварийна валута и втората най-търгувана валута в света. Към момента на писането на публикацията 1 евро се равнява на $1.07.

8. Швейцарски франк (CHF)

Швейцарският франк (CHF) е валутата на Швейцария и Лихтенщайн. Известна със стабилността на стопанската система си, Швейцария е измежду най-богатите страни в света. Към момента на писането на публикацията 1 швейцарски франк се равнява на $1.12.

7. Долар на Каймановите острови (KYD)

Официалната валута на Каймановите острови е доларът на Каймановите острови (KYD). Въпреки че се подрежда на 7-мо място измежду най-силните валути, цената му е 5-та най-висока в международен мащаб. Първоначално употребявайки ямайския $, през 1972 година Каймановите острови одобряват своя лична валута. Към момента на писането на публикацията 1 KYD се равнява на $1.20.

6. Гибралтарска лира (GIP)

Гибралтарската лира (GIP) е валутата на Гибралтар, обвързана по номинална стойност с английската лира стерлинг (GBP). Като английска отвъдморска територия Гибралтар зависи от браншове като туризма и електронния хазарт. GIP заема 6-та позиция измежду най-силните валути. Към момента на писането на публикацията 1 GIP се равнява на $1.25.

5. Британска лира (GBP)

Англия употребява английската лира (GBP), която е необятно употребена и в други страни и територии. Като 5-та най-силна валута в света тя заема значимо място в международните финанси. Статутът на Лондон като финансов център и необятната комерсиална активност на Англия способстват за силата на паунда. Към момента на писането на публикацията 1 GBP се равнява на $1.25.

4. Йордански динар (JOD)

Йорданският динар (JOD) е валутата на Йордания, откогато през 1950 година заменя палестинската лира. Фиксираният обменен курс и диверсифицираната стопанска система на Йордания способстваха за високата стойност на валутата ѝ, която я подрежда на четвърто място по мощ в света. Към момента на писането на публикацията 1 JOD се равнява на $1.41.

3. Омански риал (OMR)

Оманският риал (OMR) е валутата на Оман и е въведен, откакто страната престава да употребява индийската рупия като своя публична валута. Като страна със обилни петролни ресурси, стопанската система на Оман разчита значително на петролния бранш. Оманският риал, който е привързан с щатския $, е третата най-ценна валута в света. Към момента на писането на публикацията 1 омански риал се равнява на $2.60.

2. Бахрейнски динар (BHD)

Бахрейнският динар (BHD) е валутата на Бахрейн – островна страна в Арабския залив, мощно подвластна от износа на нефт. BHD е привързан с щатския $ и се употребява единствено в Бахрейн и заема позицията на втората по мощ валута в света. Към момента на писането на публикацията 1 BHD се равнява на $2.65.

1. Кувейтски динар (KWD)

Най-високо оценената валута в света е кувейтският динар (KWD). Откакто е въведен за първи път през 1960 година, кувейтският динар непроменяемо заема позицията на най-ценната валута в света. Икономическата непоклатимост на Кувейт, обусловена от петролните му запаси и системата за освобождение от налози, способства за огромното търсене на валутата му.

Към момента на писането на публикацията 1 KWD се равнява на $3.24.

В последна сметка светът на валутите е динамичен и в него страните се борят за икономическо превъзходство и непоклатимост. Десетте най-силни валути служат като удостоверение за икономическите сили на нашия глобализиран свят, показвайки взаимоотношението на факторите, които дефинират тяхната позиция и въздействие.

Източник

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР