Организацията Майки на Сребреница заслужава Нобелова награда за мир, заяви

...
Организацията Майки на Сребреница заслужава Нобелова награда за мир, заяви
Коментари Харесай

Анджелина Джоли: Майките на Сребреница заслужават Нобелова награда за мир

Организацията " Майки на Сребреница " заслужава Нобелова премия за мир, съобщи актрисата Анджелина Джоли. По мотив Международния ден на дамите холивудската звезда разгласява в списание текст, отдаден на дамите, жертви на войната в Босна и Херцеговина.

Тя беседва по тематиката и с режисьорката Ясмила Жбанич, с която се съгласиха, че " Майките на Сребреница " заслужават Нобеловата премия за мир, написа вестник " Данас ", представен от Българска телеграфна агенция.

" Ясмила ми сподели по какъв начин " Майките на Сребреница " са я въодушевили да направи кино лентата " Кво вадис, Аида ". Над две десетилетия тази група оживели дами провеждат мирни митинги и употребяват силата на майчината обич да запазят жива паметта за мъжките членове на фамилиите, търсят телата им и желаят правдивост и истина ", написа Джоли в увода на текста.

На неин въпрос за какво е решила да опише история за Сребреница, режисьорката дава отговор, че това е универсална покруса на цивилизацията.

Филмът " Кво вадис, Аида " е в късата листа номинации за тазгодишния Оскар за най-хубав чуждоезичен филм.

Angelina Jolie talks to director Jasmila Zbanic about "Quo Vadis, Aida? " and the role of art in healing trauma
— TIME (@TIME)

По публични данни през юли 1995 година над 8000 момчета, мъже и старци са избити, а телата им заровени в общи гробове. Това се случва, откакто над 2000 бойци от босненските сръбски сили, командвани от военачалник Ратко Младич, завладяват мюсюлманския анклав Сребреница в предпазената зона, охранявана от холандските мироопазващи сили на Организация на обединените нации. Те обаче са едвам към 500 и не съумяват да спрат настъплението.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР