ОрганизациятаКапачки за бъдеще отговори във Фейсбик на коментара на д-р

...
ОрганизациятаКапачки за бъдеще отговори във Фейсбик на коментара на д-р
Коментари Харесай

"Капачки за бъдеще": Насочили сме усилията си за смяна на кувьозите в маликте общински болници

Организацията " Капачки за бъдеще " отговори във " Фейсбик " на коментара на доктор Бояна Петкова във връзка самодейността за събиране на капачки и пазаруване на кувьози със събраните от преработването средства. " Дневник " разгласява мнението на организацията:

Отговор на рецензия #4 към " Капачки за Бъдеще ":

" Има ПРЕДОСТАТЪЧНО кувьози! "

Това е рецензия, която все по-често чуваме по наш адрес от представители на други организации и считаме, че е извънредно време да разкажем по какъв начин РЕАЛНО стои обстановката с кувьозите в България.
За първи път тази рецензия (тогава под формата на препоръка) беше отправена към нас предишното лято и звучеше долу-горе по този начин:

" Няма смисъл да дарявате кувьози. Преди няколко години бяха дарени доста по една Норвежка стратегия и в този момент лечебните заведения имат премного. "

Още тогава това ни се стори извънредно необичайно, тъй като имахме информация от Министерство на здравеопазването (МЗ) за десетина лечебни заведения, в която ясно се виждаше, че множеството налични кувьози са на по 20-30 години и или са неработещи, или са мощно амортизирани.

След като се поразровихме в документите на Министерство на здравеопазването, открихме следното

> > фактически преди няколко години 33 лечебни заведения са получили общо 436 високотехнологични медицински апарата (почти половината от които кувьози с разнообразни спецификации) по програмата " Подобрено качество на пренаталната диагностика и неонаталните грижи " финансирана по " Норвежкия финансов механизъм " на обща стойност над 12 МИЛИОНА лв.

Но - забележете - тези 33 лечебни заведения се намираха ИЗКЛЮЧИТЕЛНО и единствено в регионалните градове.

Да, отлично е, че огромните ни лечебни заведения получават първокласно съоръжение (разбира се, откакто преглътнем горчивия хап, че това става с пари от Норвегия, а не от България ), обаче това също по този начин означаваше, че

> > в дребните лечебни заведения оборудването НЕ е сменено!

Което ще рече, че въпросното продължава да е остаряло и амортизирано?!
Тогава разбрахме, че в лечебните заведения в дребните обитаеми места има проблем с апаратурата, за който НИКОЙ НЕ подозира...

След това историята я знаете - поискахме информация от Министерство на здравеопазването за ВСИЧКИ лечебни заведения. След като на два пъти ни отхвърлиха - започнахме да си събираме информацията сами и единствено за няколко дни имахме данните за 25% от лечебните заведения с АГ в България. Накрая Министерство на здравеопазването ни дадоха данните и отново станахме другари.

Обаче данните бяха по-зле даже в сравнение с бяхме очаквали.

А в това време продължавахме да получаваме препоръки по какъв начин " няма потребност от кувьози и да се насочим към друга техника ".

И в действителност - в огромните лечебни заведения имаше дефицит на не едно и две неща, само че кувьози имаше.
В дребните общински лечебни заведения обаче ДАЖЕ и това беше под въпрос...

Ако следите акцията ни знаете, че

> > кувьозът в Троян, който подменихме - беше от 1989-та и не му работеше НИЩО с изключение на нагревателя.

> > кувьозът в Ботевград, преди да го подменим - беше от 1985-та и на лекарите им се постановяваше да мерят температурата вътре НА РЪКА, тъй като и на него му работеше само нагревателя.

> > кувьозите в Нова Загора и Кнежа бяха от 1981-ва година и положението им беше сходно на тези в Троян и Ботевград. На фотографията можете да видите по какъв начин изглеждаше пластмасата на кувьоза в Кнежа.

> > кувьозът в Чирпан беше от 1976-та година и към този момент не ставаше за никаква приложимост
Сами преценете, дали тези кувьози е имало потребност да бъдат сменени или не.

Междувременно, започнахме да чуваме следния разказ по наш адрес:

> > " Няма задоволително фрагменти. В доста лечебни заведения кувьозите стоят опаковани и личният състав не знае по какъв начин да ги употребява! "

Абсолютен факт е, че ОПРЕДЕЛЕНО има дефицит на медицински фрагменти в България. Затова част от изследването, което вършим от " Капачки за Бъдеще " е да проверим какви експерти работят в лечебните заведения, в които даряваме кувьозите. Изискването ни е да има най-малко един експерт с изкаран курс по неонатология.

А дали кувьозите стоят в опаковките, можете да ревизирате като посетите изброените нагоре лечебни заведения. Само за протокола ще загатна, че единствено този в Ботевград от края на 2019-та до в този момент е приютил малко под 30 бебенца. Част от тях недоносени, част от тях - с други проблеми.

И тъй като стана дума - кувьозът е значим НЕ единствено за недоносените бебенца. Използва се в помощ на бебенца с дихателни проблеми след раждането, бебенца, които са имали тежко раждане и имат потребност от спомагателна поддръжка, с цел да се приспособяват към околната среда и така нататък

А единствено два дни откакто дарихме кувьоза в Кнежа, въпросният приюти недоносено бебенце, родено в 34-та гестационна седмица и тежащо едвам 1500 грама. Родено в тази гестационна седмица и при съответното тегло, значи, че бебето е с втора степен на недоносеност и би трябвало да бъде превозено до най-близката неонатология, която има най-малко клас 2 (защото в Кнежа е клас 1).

За задачата от там се изпраща народен съветник с транспортен кувьоз. Докато той дойде и вземе бебето обаче, постоянно изминават сред един и два-три часа. През това време бебето е стояло в дарения от " Капачки за Бъдеще " чисто нов кувьов Кнежа (а не в този от фотографията!!!), получило е отлични лекарски грижи и по-късно е било превозено до Плевен без затруднения. Преди няколко дни писахме за бебе Дейвид, което е в отлично здраве.

Това, което множеството хора не знаят, е, че когато едно бебе се роди недоносено - грижата за него през първите няколко часа е от извънредно значение, с цел да се сведе рискът от увреждания до най-малко. По-нататъшната грижа - в случай че е с по-висока степен на недоносеност и би трябвало да се транспортира и/или получи спомагателни грижи, е също толкоз значима.

Просто едната не може без другата и точно по тази причина е толкоз значимо лечебните заведения в по-малките обитаеми места да имат съответна инсталация, с която да реагират при непредвидени условия. И това са думи на всички експерти, с които се консултирахме по въпроса.

След това причините срещу кувьозите в дребните общини се завъртяха на:

> > " В дребните общински лечебни заведения съвсем не се раждат недоносени деца "
Даже някъде срещнахме изказванието, че там се раждали приблизително " сред 0 и 3 " недоносени бебета годишно което е много необичайно изказване, тъй като всеки, който пусне едно питане по ЗДОИ до Министерство на здравеопазването и изисква въпросната информация - ще може доста елементарно да пресметне, че цифрата е тъкмо 14,6

И това е цифрата без бебетата, които са били принудени да прекарат време в кувьоза заради други проблеми и неволи. С тях цифрата нараства до сред 30 и 45.

Веднага ви давам няколко цифри от лечебните заведения, където към този момент сме дарили кувьози:
> > Кнежа - 4 недоносени + 9 с дихателни проблеми (данните за 2018-та са най-малко х2)
> > Ботевград - 18 недоносени за 2017-та, а за 2019-та към този момент съвсем 30 недоносени и обикновено износени с проблеми са минали през кувьоза
> > Троян - 23 недоносени за 2017-та, чакаме данни за останалите бебета, за които се наложило да бъде използжана апаратурата
И с изключение на тях даваме още няколко образеца:
> > Първомай - 39 недоносени + 110 с потребност от престой в кувьоз за 2017-та
> > Казанлък - 129 бебета, минали през кувьоза единствено за 2017-та

И тук желая особено да поздравим лечебните заведения в Троян и Кнежа - направиха ни извънредно положително усещане, когато ги посетихме. Болницата в Кнежа е била пред банкрут преди няколко години, когато я поема новият прокуратор... и сега цялата местност ражда в нея и броят раждания всяка година се усилват, което е позитивен индикатор за болничното заведение.

А болничното заведение в Троян беше най-добре поддържаната общинска болница, в която сме стъпвали досега.

Ако сте изчели деликатно всичко, което написахме дотук - към този момент сами можете да прецените има ли проблем с кувьозите в общинските лечебни заведения или не. Сами можете да поискате и данните от Министерство на здравеопазването и да ги сравните с предоставените от нас. Не държим да ни вярвате, когато можете сами да ревизирате и да знаете.

Наясно сме, че в опазването на здравето проблемите са МНОГО, а тези с недоносените деца не са един и два. Знаем, че самата конструкция на здравната каса е мощно сбъркана и би трябвало да се промени радикално. Знаем, че за 20 години значимите промени се броят на пръстите на едната ръка. Наясно сме с намаляващия брой експерти, знаем за дефицита на характерни препарати за недоносените бебенца. И се радваме, че има и други неправителствени организации, които се борят с тези проблеми от още преди нас да ни има.

Ние сме разкрили, че има проблем с кувьозите в дребните общински лечебни заведения и се борим да го решим.

Лошата вест е, че има още 15-тина лечебни заведения с инсталация в сходно положение.

Добрата е, че съвсем несъмнено ще успеем да подменим тези кувьози до края на годината.

И по-късно ще се съсредоточим върху различен проблем. Който също да решим ЗАЕДНО, тъй като
ЗАЕДНО МОЖЕМ ПОВЕЧЕ!
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР