Организации на ловци на трюфели и берачи на диворастящи гъби

...
Организации на ловци на трюфели и берачи на диворастящи гъби
Коментари Харесай

Носят ни милиони, но да ги събираш се оказа незаконно

Организации на ловци на трюфели и берачи на диворастящи гъби предизвестяват, че работата им ще бъде противозаконна, тъй като към момента не е регламентирана от Министерството на земеделието. 

" Не беше пусната заповед, която да дефинира новите цени на производителите и търсачите нямаха право да продават легално, както и търговците нямаха право да купуват легално. Обещаха ни, че тази седмица ще пуснат краткотрайна заповед, която да отпуши сезона и в околните една-две седмици ще бъдем включени в работна група, в която ще разгледаме промени в текстове и разрешителното да важи на национално равнище ", изясни в " България заран " Светлозар Сидеров от Националната федерация на ловците на трюфели.

От думите му стана ясно, че в много от стопанствата няма очакван рандеман на гъби. Парадоксът в последните години е, че в стопанствата, в които има плануван подобен, няма гъби и не може да се работи. В останалите има гъби, които остават и изгниват. Берачите обаче нямат право да ги събират със стопанска цел.

" Заповедта се забави поради компликации на пояснение на новите текстове, които бяха въведени от Министерството на финансите и поради това, че опонират на Закона за горите. Трюфелите основно са експорт, добиват се сред 300 и 500 тона. Диворастящите гъби са към 2-3 хиляди тона годишно. Повечето са за преправка и експорт ", сподели още Сидеров за Bulgariа ON AIR.

" В момента Законът за горите не е приспособен за нашата активност. Някои от препоръчаните текстове са за възбрана за влизане с лопати и мотики в горските територии, тъй като с тях се унищожават находищата. До момента няма съдбовни последици, само че казусът към момента не е решен, тъй като позволение не важи на национално равнище ", акцентира събеседникът. 

Всички доходи от гъби се вливат в стопанската система, става въпрос за милиони. Наблюдава се огромен отлив, много хора потеглят за чужбина, разяснява още Светлозар Сидеров.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР