Организаторите на експедиции до Еверест се притесняват от нарастващия брой

...
Организаторите на експедиции до Еверест се притесняват от нарастващия брой
Коментари Харесай

ЗЛОВЕЩО: Ледът на Еверест се топи и разкрива все повече трупове! Ръце и крака на мъртъвци са...

Организаторите на експедиции до Еверест се тормозят от възходящия брой трупове, които се разкриват по планинския скат, в резултат на топенето на ледовете. Почти 300 планинари са изгубили живота си в опит да покорят най-високия връх на планетата, откогато е направено първото нанагорнище, и близо 2/3 от телата към момента са заринати под сняг и лед, оповестява Би Би Си.

За трупове постоянно се следи от китайската страна на планината, по северния ѝ скат, още повече преди да стартира летния сезон. Дотук повече от 4800 планинари са катерили Еверест.

„ Заради световното стопляне, ледената завивка и ледниците бързо се топят и труповете, останали през всичките тези години, излизат нескрито –обяснява Анг Черинг Шерпа, някогашен президент на Непалската планинска асоциация. – Смъкнахме долу телата на няколко планинари, умряли в околните години, само че старите остават заровени и в този момент се демонстрират. “

Представители на Непалската асоциация на уредниците на експедиции споделят, че смъкват всички въжета, останали по по-високите бази на Еверест и Лхотце преди да стартира алпинисткия сезон, само че за прибирането на телата се изисква интервенция от държавни институции.

„ Този проблем би трябвало да се трансформира в приоритет както за държавното управление, по този начин и за планинската промишленост – счита Дамбар Паражули, президент на Непалската асоциация на уредниците на експедиции. – Ако могат да го вършат от тибетската страна на Еверест, значи може да го вършим и тук. “

През 2017 година, наоколо до Първа база, от снега се подава ръката на мъртъв алпинист. Шерпите прибират натрупа, само че същата година още едно тяло се появява на повърхността на ледника Кумбу. Повечето от телата в последните години „ излизат “ навръх това място, описват планинарите.

База четири, където теренът е относително еднакъв, е другото място, където на няколко пъти са забелязвани човешки остатъци.

„ Ръце и крайници на мъртъвци са били забелязвани на равнището на базовия лагер през последните няколко години – разяснява представител на районна неправителствена организация. – Забелязахме, че равнището на леда край базовия лагер спада, по тази причина излизат нескрито и труповете. “

Няколко самостоятелни едно от друго изследвания демонстрират, че ледниците в региона на Еверест и в Хималаите като цяло, се топят бързо и последователно изтъняват. През 2015 година се открива, че езерата наоколо до ледника Кумбу – които алпинистите би трябвало да пресекат, с цел да продължат към върха – се уголемяват от ден на ден и стартират да се съединяват поради ускореното ледотопене.

През 2016 година се постанова езерото Имджа на 5 хиляди м надморска височина да бъде пресушено от непалската войска, откакто равнището му се подвига рисково поради притока на ледникови води. Екип от академични учени потегля на експедиция предходната година, с цел да изследва ледника Кумбу и тогава излиза наяве, че температурата на леда е по-висока, в сравнение с експертите са очаквали. Тогава измерената минимална температура е единствено -3,3 градуса по Целзий, а даже в най-студените си елементи ледът е с 2 градуса по-топъл от междинната годишна температура на въздуха.

Но е значимо да се означи, че появяването единствено на някои трупове се дължи на бързо топящи се ледове по скатовете на Хималаите. Според планинарите, други от тях се демонстрират, в резултат на естествените придвижвания на ледника.

„ Повечето алпинисти са душевен готови за сходна панорама “, споделя вицепрезидентът на Непалската национална асоциация на планинските водачи.

Някои от труповете даже биват употребявани от изкачващите се като ориентир. Така „ зелените ботуши “ покрай планинския връх, които към момента са на краката на починалия алпинист под надвиснала канара, „ гледат “ право към пътеката за нанагорнище.

Прибирането на едно тяло коства сред 40 и 80 хиляди $. Колкото по-нависоко се намира тялото на алпиниста, толкоз по-скъпа и сложна е интервенцията.

„ Повечето алпинисти избират да останат в планината, в случай че загинат в нея – споделя Алан Арнет, прочут алпинист и създател на текстове за алпинизма. – Затова ще се смята за неуважително, в случай че те просто бъдат отстранени, в случай че не би трябвало да се разчисти пътеката или фамилията им категорично не го пожелае. “
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР