Организаторът на протеста Калоян Монев заяви, че в мероприятието няма

...
Организаторът на протеста Калоян Монев заяви, че в мероприятието няма
Коментари Харесай

Протестиращи срещу замърсяването на въздуха разградчани блокираха пътя Русе - Варна

Организаторът на митинга Калоян Монев съобщи, че в мероприятието няма никаква политическа устременост или преднамереност. Той уточни, че хората са тук, тъй като им е писнало, а митингът е ориентиран главно към държавните институции в лицето на Регионалната ревизия по околната среда и водите и на Министерството на околната среда и водите, както и на отдел " Екология " на Община Разград, с цел да може да си свършат работата. " Крайно време е жителите на Разград да излязат и да покажат, че желаят да бъдат здрави. Защото, това което се случва е геноцид ", сподели пред събралото се голям брой Монев.

Д-р Томица Маноилов означи, че като гражданин на Разград и като доктор осъзнава, че миризмите, които се усещат всяка вечер са доста нездравословни за здравето, изключително за децата. Според него би трябвало да се вземат всички ограничения тези миризми да бъдат спрени, с цел да могат да дишат децата умерено.

" Искаме чист въздух за нас, нашите деца и съграждани. Не живеем в града, само че рано или късно детето ни ще пристигна да учи тук ", сподели Павлина Кошерова.

Жителите на Разград се оплакват от години от неприятните миризми, които се носят над града, само че до момента институциите не са разкрили изрично източника. Качеството на въздуха в града се мери от няколко мобилни станции, като данните от тях се разминават. По мотив наболелия проблем с непорочност на атмосферния въздух в Разград при започване на август беше извършено изключително съвещание на Общинския съвет, на което участва и министърът на околната среда и водите Юлиян Попов. Тогава той показа казусът с миризмите е сложен, водят се диалози с доста институции, само че въпросът не е решен и на равнище законодателно на Европейския съюз.

Калоян Монев съобщи, че ще бъде основан цивилен комитет, образуван от протестиращи, който да работи дружно с страната и Общината по разрешаването на наболелия проблем с непорочност на атмосферния въздух в Разград. Протестиращите довечера оповестиха, че в случай че не бъдат чути от способените институции ще преминат в гражданско непокорство.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР