Организаторът на обира на века“ във Франция беше изправен пред

...
Организаторът на обира на века“ във Франция беше изправен пред
Коментари Харесай

Съдят организатора на обира на века във Франция



Организаторът на „ обира на века “ във Франция беше изправен пред съд в Марсилия съвсем половин век откакто крадци проникнаха от тунел през канализацията в банков трезор и отмъкнаха еквивалента на 29 милиона евро, съобщи Агенция Франс Прес. Обирът през 1976 година в клон на „ Сосиете женерал “ в южния град Ница от десетилетия тормозеше полицията.

Само един човек беше упрекнат за закононарушението, откакто по-голяма част от бандата изчезна със заграбеното - 46 млн. франка (около 29 млн. евро днес), като плячката в кеш, бижута и златни кюлчета към момента не е открита.

През 2010 година казусът получи непредвиден поврат, откакто разбойник написа книга, в която се разказва като уредник на обира. Той го направи под фиктивно име, само че проверяващите бързо разкриха самоличността му - Жак Касандри , основна фигура на мафията в Марсилия. Той сметнал, че е в сигурност поради отминалостта на закононарушението. Но беше упрекнат за пране на пари - закононарушение, за което във Франция няма отминалост. Полицията откри текста на книгата на компютъра на Касандри, а неговите деца по-късно признаха, че татко им постоянно се фукал с обира. Той в последна сметка призна, че е провел планирането на кражбата, в която взели участие минимум шестима души, а за осъществяването й били нужни 30 бутилки ацетилен, които захранвали горелките за разтрошаване на сейфове и кутии в трезора.

Касандри, който през днешния ден е на 73 години, се появи в съда със своята брачна половинка и деца, които също са упрекнати. Той се показа като пенсионер и сподели, че получил еквивалента на 2 млн. евро от отмъкнатото, което бързо похарчил. Разследващите обаче не са уверени в това, защото Касандри бил без пари през 1976 година, а в този момент бил на върха на империя, включваща няколко бизнеса, както и недвижими парцели. Той бил купил кожени палта за десетки хиляди евро, а един път обезпечил банкова гаранция със седем кюлчета злато.

До появяването на книгата през 2010 година полицията смяташе, че обирът е дело на Албер Спаджари , който беше арестуван няколко месеца по-късно, само че избяга от съда в Марсилия през прозореца със съизвършител, който го чакаше с мотор.

Бандата, направила кражбата в Ница, се подготвяла за удара в продължение на седмици, като употребила гумени лодки в канализацията, с цел да се добере до място, откъдето прокопала 8-метров тунел. Те конфигурирали стотици метри кабели, с цел да обезпечат светлина.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР