Организатор на събитието е майсторът резбар Крум ВелевПървият по рода

...
Организатор на събитието е майсторът резбар Крум ВелевПървият по рода
Коментари Харесай

Скулптури от дърво ваят в Боровец

Организатор на събитието е майсторът резбар Крум Велев


Първият по рода си карвинг фестивал на статуи от дърво, основани с резачки, ще се организира от 18 до 20 май в Боровец, във ваканционно населено място “Ягода ”. “Фестивалът на статуи от дърво с резачка ” няма награден фонд или спортен темперамент. Целта на уредника му Крум Велев е да събере на едно място създателите, които основават статуи от дървени трупи с резачка. Това е повода на фестивала Велев да предложения всички практикуващи карвинг, които познава.
 Сред пластиките е героят от “Ледена ера ” Сид Сред пластиките е героят от “Ледена ера ” Сид
Самоковският дърворезбар е един от малцината българи, които вдъхват живот на към този момент изсъхнали дървета и основават от тях шедьоври на изкуството. По-голямата част от творчеството му може да се види в Самоков и в Боровец.

Велев създава дървени статуи по поръчка – за къщи за посетители, хотели, паркове или просто за нечий частен двор. Творил е и за Община Нова Загора и за Банкя. Харесва всичките си творби. “Почти всички статуи са ми обичани, тъй като сами по себе си са неповторими, няма по какъв начин да се повторят ”, показа той пред “Труд ”.

За направата им употребява общо 5 резачки, всяка от които си има предопределение. “Едните са за по-грубата работа, другите за по фината. След като свърша с резачките, стартирам с шлайфовете. Инструментите са доста – всеки си има време за потребление. Когато се постанова, вземам единия, когато се постанова, вземам другия ”, описа Крум Велев.

По думите му за резачките дървото е едно и също. Има дребна разлика в шлайфането. “Всяко дърво е с друга конструкция. Някои се шлайфат по-трудно, други по-лесно. Но за резачката проблем няма. Без значение е дали едно дърво е широколистно, иглолистно, смърч или ела ”.

Като дребен Крум Велев обичал да рисува, по-късно почнал да се занимава с фина дърворезба. И до през днешния ден си спомня първото нещо, което е изработил – Белоглав орел.

Скулптури от дърво прави най-вече на животни и риби: “И хора могат да се вършат, само че доста по-трудно. Все отново това са човешки черти ”. В персоналния си двор той е направил Дарт Вейдър в действителни размери. Дървеният воин от “Междузвездни войни ” свети, има и отдалечено.

Пластики на Крум Велев могат да се видят и в двора на Международния дом на публицистите във Варна. Едната е отдадена на публицистите и съставлява бухал с химикалка, книга и златно перо. Върху друго дърво е изваян обликът на Климент Охридски. Всяко дърво, което е ситуирано на уместно и очевидно място и е тръгнало да умира, може да бъде преобразено – “може да живее различен живот, под друга форма ”.

Мото
„ Keep calm или пък к’вото – такова “

Забавно-творческият темперамент на фестивала му носи мотото – “Keep calm или пък к’вото – такова ”. Тези, които не могат да го посетят в дните на провеждането му, също ще могат да видят пластиките, тъй като ще останат в Боровец в интерес на спонсора. За участниците на фестивала пък ще бъдат обезпечени трупи, ток, преспиване и храна.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР