Организатор е Инициативен комитет за спасение на Кресненското дефиле и

...
Организатор е Инициативен комитет за спасение на Кресненското дефиле и
Коментари Харесай

Въпреки уверенията на Шишков: Кресна на протест, да не пипат пътя през дефилето



Организатор е Инициативен комитет за избавление на Кресненското дефиле и началото му бе обещано в 17 часа пред общината в града. Преди това за малко бе блокирано и придвижването по основен път E79. 

Основното искане е автомагистралата да се изведе от дефилето, а сегашният път през него да остане като различен и да може да се употребява от локалните като най-кратката връзка с Благоевград, Симитли и останалите обитаеми места по това направление.

Георги Иванов, който е част от инициативния комитет, разяснява пред " Дневник ", че най-лошият вид за локалните е сегашният път да играе ролята на платно в посока север-юг (от София до Кулата), а другото платно в посока юг-север (от Кулата за София) да минава източно от дефилето (в полите на Пирин планина). Другите два разновидността са трасето на автомагистралата да се свърже с към 15 км тунел под дефилето или автомагистралата да има две успоредни платна, които да минават източно от Кресненското дефиле, който е и най-желаният от локалните.

По-рано министър Шишков увери, че мотив за терзание няма и че хората евентуално са се заблудили, откакто се появиха информации, че градежът в региона стартира още в четвъртък. Той изясни, че е " одобрил обстоен организационен проект, извънредно дребен, който на процедура довършва един пътен възел - краят на автомагистралата в посока от Гърция към София ". И добави, че става дума за 200 метра, с цел да се довърши тази пътна връзка. С това той увери, че този обстоен организационен проект няма отношение към разновидностите за строителство на автомагистралата през дефилето и не ги предопределя.

По думите на Георги Иванов обаче това, което споделя Шишков, цели хората в Кресна и покрайнината да бъдат успокоени. Според него за първия вид, против който е и митингът, " извънредно страната и локалната власт напъват да се направи ". Местните подсетиха и, че на 31 март общинският съвет се е оповестил с цялостно болшинство срещу този вид, а след няколко седмици е трансформирал решението си поради " половинчати решения " и " политически напън ". 

Това е следващата демонстрация в Кресна, която се афишира срещу автомагистралата. Преди седмици митинг се организира от " Да спасим Красненското дефиле ", водена групировка от Андрей Ковачев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР