ОРФЕЙ И ЕВРИДИКА препълни Античния театър в две поредни вечери. Международният

...
ОРФЕЙ И ЕВРИДИКА препълни Античния театър в две поредни вечери.
Международният
Коментари Харесай

Пловдив е на картата на световния оперен туризъм

ОРФЕЙ И ЕВРИДИКА препълни Античния спектакъл в две следващи вечери.

Международният оперен туризъм в Пловдив към този момент е реалност!

Легендата за Орфей и Евридика върна в предишното повече от 4000 фенове, пристигнали на Античния спектакъл, с цел да гледат едноименната опера на Глук, сложена от световноизвестния режисьор, сценограф и хореограф Стефано Пода в границите на фестивала Opera Open 2022.

След като спектакълът се трансформира в един от главните акценти на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 и провокира интерес в международните оперни среди – и тази година „Орфей и Евридика“  бе посетен  от задгранични публицисти, мениджъри на опери и театри, продуценти от Италия и Нидерландия,  интернационална оперна аудитория, включваща туристически групи и известни имена от българската политическа и културна сцена.

Датата на спектакъла съответства с рождението на композитора Кристоф Глук, който е роден на 2ри юли през 1714г.

Спектакълът е основан особено за Античния спектакъл по концепция на Опера Пловдив да свърже античността със съвремието. Стефано Пода, въодушевен от богатото завещание на тракийските земи, пресъздава митологичните подиуми със съдействието на екип за специфични резултати. Вода, огън и пясък на античната сцена дружно с песенния роман на легендата и танца придвижиха феновете в древността.

„Орфей и Евридика“ е първата от „реформаторските“ опери на Глук, с които  композиторът, фокусирайки се върху цената на музиката, словото и театъра, поставяйки основата на операта, както я познаваме през днешния ден. Сюжетът наблюдава тестванията, които Орфей би трябвало да преодолее, преминавайки през Царството на мъртвите, с цел да стигне до Елисейските полета, където е сянката на неговата обичана Евридика. Стефано Пода като хореограф употребява цялата балетна натрупа на Опера Пловдив, както и спомагателни участници, подбрани с кастинг от десетки искащи да вземат участие в продукцията на Античния спектакъл. Хорът, дирижиран от Драгомир Йосифов, също извършва комплицирани музикални и театрални задания.

Ролята на Орфей бе изпълнена от италианеца Антонио Джованини – един от най-рядко срещаните оперни гласове – контратенор. В ролята на Евридика бе Мария Радоева – една от най-талантливите певици, учили при Райна Кабаиванска.  Амур (Любовта) е солистката на Опера Пловдив Вера Гиргинова.  Диригент на оркестъра бе Лучано Ди Мартино, концертмайстор – Виеслав Новак.

„ОРФЕЙ И ЕВРИДИКА“ – Глук

Диригент – Лучано Ди Мартино

Режисьор, художник и хореограф – Стефано Пода

Диригент на хора – Драгомир Йосифов

Речитативи – Йосиф Герджиков

Асистент режисьор – Паоло Чеи

Репетитор на балета – Петя Димова

Концертмайстор – Виеслав Новак

Солисти – Антонио Джованини – Италия, Мария Радоева, Вера Гиргинова

Помощник-режисьори – Дима Димитрова, Тодорка Митковска, Ваня Далийска, Мая Лачева, Андрея Мирчев

Помощник-сценограф – Гергана Мантарлиева

Ръководители механически служби и ателиета, логистика – Петър Матански, Калин Ананиев, Иван Иванов, Илия Киряков, Иван Карев

ХОР, БАЛЕТ И ОРКЕСТЪР НА ОПЕРА ПЛОВДИВ

В спектакъла вземат участие студенти от New Bulgarian University с финансовата поддръжка на централен фонд за стратегическо развиване на Нов български университет

Opera Open 2022 е част от прогrама ‘Наследство II“ на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 / Plovdiv 2019 ECOC

Фoтограф – Александър Богдан Томпсън
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР