Оранжев код заради силен дъжд и вятър е обявен за

...
Оранжев код заради силен дъжд и вятър е обявен за
Коментари Харесай

Зима през есента: дъжд, сняг и затворени проходи

Оранжев код поради мощен дъжд и вятър е разгласен за 6 области на страната, заяви Национален институт по метеорология и хидрология към Българска академия на науките. Кодът е в действие за областите Русе, Разград, Шумен, Варна, Силистра и Добрич.

Жълт код е разгласен за областите Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Търговище, Благоевград, Пазарджик, Смолян, Пловдив, Кърджали, Хасково, Стара Загора, Сливен, Ямбол и Бургас.

Астроном: Ще имаме зима с доста сняг

Рязка смяна на времето след довечера, сняг против неделя

В неделя от запад преваляванията ще стартират да стопират, а облачността да се раздира .

Най-късно към края на деня ще спрат преваляванията в североизточните региони от страната. Ще духа сдържан и мощен северозападен вятър.

Максималните температури ще бъдат сред 11 и 16 градуса, в североизточните региони по-ниски, а в София към 11 градуса. Атмосферното налягане ще бъде малко по-ниско от междинното за месеца.

Над Черноморието

ще бъде най-вече облачно с превалявания, основно по северното крайбрежие. Ще духа мощен северозападен вятър. Максималните температури на въздуха ще бъдат сред 13 и 15 градуса, температурата на морската вода ще е 18 – 19 градуса. Вълнението на морето ще бъде 3 – 4 бала, само че денем ще отслабва.

В планините

ще духа мощен и плевел северозападен вятър. Снеговалежите от запад ще стопират, а облачността над масивите от Западна България ще се раздра. Максималната температура на височина 1200 метра ще е към 7 градуса, на 2000 метра – към 1 градус.
 Пътят към връх Шипка Пътят към връх Шипка
Проходите „ Троян-Кърнаре” и „ Петрохан” са затворени

Тази година зимата пристигна ненадейно рано, още през есента и донесе в някои елементи на страната сняг и блокирани пътища. Прохода „ Троян-Кърнаре” е затворен за придвижване. Обстановката е много тежка. Проблемът идва от многото паднали дървета.

Проходът „ Петрохан” е затворен за безграничен интервал от време. Шофьорите би трябвало да употребяват обходни направления, осведоми NOVA.



Шофьорите, на които следва пътешестване през високопланинските проходи,

да не потеглят с летни гуми, тъй като в планините вали сняг ,

предизвестиха и от Агенцията „ Пътна инфраструктура “ (АПИ). Въпреки отправените предизвестия от последните два дни има водачи, които не се преценяват с метеорологичната прогноза и с държанието си на пътя заплашват и затрудняват безвредното пътешестване на всички останали, и попречват работата на пътноподдържащите компании, се показва в известието.

Междувременно

от „ Топлофикация София “ оповестиха, че столичани има опция да изискат предварително включване на отоплението .

Общинското сдружение оповести, че има подготвеност при изразено предпочитание от страна на клиентите в сграда-етажна благосъстоятелност парното да бъде пуснато преди общото включване на отоплението в столицата. За задачата е належащо жителите да показват в най-близкия Център за обслужване на клиентите заявление и подписано решение от Общото заседание на етажната благосъстоятелност за по-ранното включване на отоплението.

Предвид идното краткотрайно намаляване на температурите детските градини, учебните заведения и здравните заведения също могат авансово да изискат включване на отоплението, като за това е задоволително шефът да изпрати документално заявление в обслужващия топлорайон или в Център за обслужване на клиенти, се споделя още в известието.

От „ Топлофикация София “ прецизират, че съгласно нормативната уредба общото включване на отоплението в София може да стартира, когато бъдат изпълнени двете условия – три поредни дни със средноденонощна температура по-ниска от +12 градуса и прогноза от Национален институт по метеорология и хидрология - Българска академия на науките за трайно захлаждане. Към момента прогнозата за идната седмица планува стопляне и покачване на дневните температури, прибавят от сдружението. От там прецизират, че „ Топлофикация София “ следи измененията и трендовете и ще реагира съгласно климатичните условия и нормативните условия.

Подробна информация за времето през днешния ден и прогнозата за 10 дни напред вижте на Sinoptik.bg.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР