Оранжев код за опасно време е обявен във всички 28

...
Оранжев код за опасно време е обявен във всички 28
Коментари Харесай

Опасно време с проливни дъждове ни очаква днес

Оранжев код за рисково време е разгласен във всички 28 области на страната през днешния ден от Националния институт по метеорология и хидрология при Българска академия на науките.
През страната ще премине средиземноморски циклон и обвързваният с него леден атмосферен фронт и времето ще е доста динамично. Ще има превалявания от дъжд, краткотрайно интензивни и съпроводени с гръмотевици. Възможни са и градушки. Очаква се да паднат сред 15 и 35 л/кв.м. Ще завали и сняг. Ще духа сдържан до мощен северозападен вятър със междинна скорост 10 - 15 м/с.
От сутринта в Западна България ще завали дъжд, а денем преваляванията ще обзет цялата страна. По линията на преминаващия леден фронт преваляванията краткотрайно ще са интензивни, тук-там обилни по количество. Ще има гръмотевична активност, вероятни са и градушки.
След пладне в югозападните региони преваляванията ще спрат и за малко облачността ще се раздра. През деня в цялата страната югозападният вятър ще се смени с сдържан и краткотрайно мощен северозападен, в Източна България – североизточен.
С нахлуването на леден въздух от север ще стартира и бързо намаляване на температурите, сензитивно в Северна България, изключително в североизточните региони, където след обяд дъждът ще премине в сняг и там са вероятни поледици. Сутрешните температури ще бъдат към момента високи – сред 9° и 14°, в североизточните региони по-ниски, а към 14 часа - в необятен период от 0° в североизточните до 20° в югоизточните региони, където през по-голямата част от деня към момента ще духа югозападен вятър.
Над планините ще е облачно, с превалявания и понижена видимост. На места преваляванията ще са интензивни, съпроводени с гръмотевици. Ще духа мощен и плевел югозападен вятър, който в ниските елементи ще се ориентира от северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е към 7°, на 2000 метра - към 2°, само че денем ще се намаляват.
Над Черноморието ще е облачно, след обяд с превалявания от дъжд, тук-там интензивни. Възможни са гръмотевици. Преди обяд по южното крайбрежие ще духа мощен югозападен вятър, а по северното – североизточен. След обяд вятърът и по южното крайбрежие ще се ориентира от североизток и ще се усили. От североизток ще нахлува леден въздух и температурите ще се намаляват, бързо и сензитивно по северното крайбрежие, където до вечерта дъждът ще примесва със сняг. Около обяд температурите ще бъдат в необятни граници от 6° до 20°, само че още ще се намаляват и вечерта по северното крайбрежие към този момент ще са 0-2°. Температурата на морската вода е 7-8°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

По градове:
София - ще превали и прегърми, температурите ще са сред 5 и 10 градуса.
Пловдив - ще вали дъжд, температурите ще са сред 10 и 15 градуса.
Варна - чака се временен дъжд, с температури от 2 до 16 градуса.
Видин - ще вали дъжд, температури - 3-9 градуса.
Враца - ще превали и прегърми, температури - 5-12 градуса.
Монтана - ще превали и прегърми, температури - 5-12 градуса.
Плевен - ще прегърми и превали, температури - 2-10 градуса.
Велико Търново - ще превали и прегърми, температури - 3-15 градуса.
Русе - дъжд и сняг, температури - от 0 до 5 градуса.
Шумен - ще превали прегърми, температури - от 2 до 15 градуса.
Силистра - дъжд и сняг, температури - от 0 до 5 градуса.
Бургас - временен дъжд, температури - от 5 до 20 градуса.
Сливен - дъжд, температури - 6-16 градуса.
Стара Загора - ще превали и прегърми, температури - 10-16 градуса.
Кърджали - ще превали и прегърми, температури - 11-15 градуса.
Благоевград - ще превали и прегърми, температури - 10-12 градуса.
Сандански - ще превали и прегърми, температури - 6-13 градуса.
Днес слънцето изгрява в 6:34 ч и залязва в 18:36 часа. Продължителност на деня ще е 12 часа и 2 минути.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР