Оралната хигиена може да оказва влияние на кръвното налягане при

...
Оралната хигиена може да оказва влияние на кръвното налягане при
Коментари Харесай

Как оралната хигиена влияе на кръвното налягане при някои жени

Оралната хигиена може да оказва въздействие на кръвното налягане при по-възрастните дами , откри американско изследване, представено от уеб страницата Хелтдей.

С придвижване на възрастта в устата се образуват бактерии, създаващи нараснал риск от високо кръвно налягане , демонстрират разбори на учени от университета в Бъфало, Ню Йорк.

При изследването са следени 1215 дами в продължение на десетилетие . Доброволките са на възраст сред 53 година и 81 година , а при започване на проучването са минали през дентален обзор, включващ проби от устата. Те са оценени, с цел да се дефинира съставът на оралния микробиом.

По време на изследването 735 дами са диагностицирани с високо кръвно налягане . Учените откриват, че 15 орални бактерии имат принос за това положение . В множеството случаи по-голямото обилие от тях значи по-голям риск от високо кръвно налягане , само че пет бактерии са свързани с понижен риск.

Изследователският екип, управителен от Майкъл Ламонт, обаче не може да откри повода. Експертите допускат, че евентуално е обвързвано с произвеждане на азотен оксид . "Някои от бактериите, които живеят в устата ни, са негов източник ", изяснява той. Азотният оксид оказва помощ за разпределяне на кръвоносните съдове и контролиране на кръвното налягане.

Това оставя към този момент отворен въпроса по какъв метод всички други бактерии могат да въздействат на кръвното налягане .

Според Ламонт положителната орална хигиена - всекидневно миене на зъбите, потреблението на конец за разчистване и постоянни стоматологични прегледи - може да помогне за поддържане на обикновено кръвно налягане .

Данните от изследването са оповестени в Списанието на Американската асоциацията по сърдечни болести.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР