Оръжие за масово избиване на незащитени хора – по този

...
Оръжие за масово избиване на незащитени хора – по този
Коментари Харесай

Създател на “Новичок”: Това е оръжие за масово избиване на незащитени хора

Оръжие за всеобщо изтребване на незащитени хора – по този метод съветският специалист по бойните отровни субстанции Вил Мирзаянов разказва отровата „ Новичок ”, по която в предишното е работил и за която се счита, че е била употребена против някогашния двоен сътрудник Сергей Скрипал и щерка му в Лондон. Пред БТВ живеещият в заточение химик изрази мнение, че изумените от веществото в никакъв случай няма да се възстановят.

Той разказа в детайли метода на деяние на „ Новичок ”, по трагична подигравка на ориста изпитан върху по-късно умрял негов сътрудник академик при лабораторен случай.

„ Постепенно стигнах до извода, че химическото оръжие не е отбранително оръжие за защитата на страната. Това е оръжие за всеобщо изтребване на незащитени хора – това оръжие има извънредно влияние и, несъмнено, по тази причина усетих, че се занимавам с нещо незаконно ”, акцентира Миразянов, който е бил задържан откакто разгласил информация за химическото оръжие.

По думите му няма по какъв начин терористи да се оправят със синтезирането на новичока, а единствено Русия измежду развитите страни има технология, която да разрешава преноса на отровата в два обособени и едва токсични съставния елемент.

-Да Ви попитам първоначално: не се ли притеснявате да говорите за вашето минало обществено.

28 години от както обществено се боря против „ Новичок “ – едно доста рисково ново потомство на съветските отравящи субстанции, тъй че опит имам задоволително доста в това отношение.

-Вие говорите против нещо, което сте основал.

Аз участвах и в основаването и в изпитването и в превръщането на този материал в оръжие.

-Когато чухте по новините, че става дума за отравяне с „ Новичок‘‘ съгласно английските управляващи по какъв начин се почувствахте?

Бях шокиран. Усещам част от виновността си за основаването на това оръжие и в случай че ме питат британските публицисти бих споделил във връзка този атентат, че апелирам за амнистия. Чувствам виновността си. Аз се боря против това оръжие.

-Кажете ми какво се случва с тялото на един човек изложен на този препарат „ Новичок ”? Какво се е случило с тялото на Сергей Скрипал и неговата щерка Юлия?

Преди всичко когато това вещество попада върху открита повърхнина, върху гола повърхнина или по някакъв метод този препарат – това отровно вещество попада в индивида, то стартира миоза – стесняват му се зениците, защото все по-малко светлина попада в очите на индивида. Това е първият симптом – даже при минимални дози от това отровно вещество.

След това стартира затруднено дишане и дишането може въобще да спре, в случай че дозата е задоволително огромна. След това стартира повръщане, стартира разстройство, спазми, които в случай че не бъде употребен антидот навреме те могат напълно да убият индивида.

-Как се основава такова оръжие, откакто даже една капка или няколко капки, изтекли от епруветката са в положение да убие целия екип от учени, които работят този препарат?

Учените са опитни и при съответната подготовка при естествени условия, когато са предпазени както би трябвало, всички опити се организират в специфични шкафове с доста мощна изтегляща вентилация със съответната отбрана, със съответната защитна екипировка. Ако работим обикновено някаква кой знае каква заплаха няма. Ако обаче с това се захващат не напълно опитни хора – те ще се унищожат.

-Случвало ли ви се е в лабораторията да се случват произшествия с съдбовен край за вас, учените? Може ли да ми разкажете историята за Вашия сътрудник, която описвате в книгата си?

В книгата си написах за приятеля си Андрей Железняков, който работеше над бинарен вид на „ Новичок ”. Бинарният вид е вид, при който релативно неотровни (компоненти) по време на полета на ракетата се смесват, съединяват се и при попадането в задачата те водят до крайния резултат, който се търси от „ Новичок‘‘. Точно върху този проблем работеше Андрей Железняков с други свои сътрудници.

За страдание стана по този начин, че тръбата, която вървеше от шкафа към уреда, който мери концентрацията – този маркуч се откачи и въздухът, който той дишаше, се смеси с отровата. Той разгласи, че стартира миоза при него, стесниха му се зениците. Използваха несъмнено противоотрови, разнообразни други лекарства, желаеха да запазят загадка за този случай, само че когато потегли към дома си той падна в безсъзнание до метростанцията, изпратиха го в болничното заведение за бърза здравна помощ.

Той нямаше право да опише от какво е токсичен и в това се състоеше неговата драма. Лекарят, който трябваше да го лекува не знаеше от какво да го лекува. В края на краищата последователно уредиха нещата – той посети други лечебни заведения край Петербург, това краткотрайно му оказа помощ, само че по този начин или другояче той не се възвърне и умря след 5 години до момента в който се хранеше.

-Тоест, когато си токсичен с сходно вещество може краткотрайно да победиш неговото деяние, само че изходът в последна сметка е еднакъв даже и след години – по този начин ли?

Да, по този начин е. Дори в първата си публикация, която разгласих през 1992 година (тези публикации се споделяха „ Отрова и политика ” в „ Московски новости ”) споделих, че отравянето с „ Новичок ” на процедура е неизлечимо.

-От думите Ви излиза наяве, че Скрипал и Юлия – неговата щерка, както и британският детектив, който първи е отишъл на мястото на случая едва ли ще се възстановят някога…

Да, несъмнено няма да могат да си възстановят здравословното положение.

-Защо решихте да разкажете на света за „ Новичок ”? Вие споменахте публикацията през 92-ра. Статия, която Ви коства и работата, а пък и Вашето задържане.

Защото като академик постоянно съм си задавал въпроса за какво работя върху тези проблеми и последователно стигнах до извода, че химическото оръжие не е отбранително оръжие за защитата на страната. Това е оръжие за всеобщо изтребване на незащитени хора – това оръжие има извънредно влияние и, несъмнено, по тази причина усетих, че се занимавам с нещо незаконно. Това ме измъчваше.

„ Новичок “ са били унищожени с американска помощ.
И когато настъпи времето на промените в Русия, на демократизацията взех решение намерено да показва своята позиция пред публиката. Първата публикация беше пренебрегната на всички места, в това число в Русия и в Съединени американски щати, само че когато намерено заговорих за „ Новичок ” ме арестуваха.

Защо? Защото Русия се готвеше да подпише Конвенцията за възбрана на химическото оръжие, само че в това време искаше да резервира новото потомство от своето въоръжение прикрито от обществеността от опциите за надзор.

-Докторе, по какъв начин се транспортира сходен препарат. Опитвам се да си показва кой го е отнесъл в Лондон, от къде е тръгнало, съгласно Вас. Как се транспортира такова нещо?

Такъв препарат не е мъчно към този момент да се транспортира. Той се транспортира във тип на бинарни съставни елементи, които не са рискови в обособени ампули, а оръжието към този момент (се смесва) на място. Тези гилзи се слагат в оръжието. Тези субстанции – двете субстанции се свързват и незабавно се стига до крайния артикул, наименуван „ Новичок ” и с него към този момент може да бъде разпилян спрей, да се инжектира, да се нанесе по подобен метод, да се нанесе върху задачата. Няма по какъв начин да се транспортира изцяло готовият артикул.

-Ако то е формирано от безвредни съставни елементи, както казахте, неговите съставки са разрешени, употребяват се в земеделската продукция, то от кое място да сме сигурни тогава, че Русия седи зад това нахлуване, или съветските служби, както настояват британците?

Тъй като само Русия е измислила, синтезирала, изследвала всички свойства, изпитвала ги е на всички стадии върху животни. След това трансформира „ Новичок ” в оръжие и го изпитала в открития полигон в Казахстан. Единствено Русия разполага с такива знания, с цел да сътвори тези съставни елементи за бинарни съставки и по-късно на място да ги употребяват против задачата. За другите страни това е загадка. Те не го знаят. Това вещество не влиза в листата на неразрешените отравящи субстанции. Не влиза в Конвенцията за възбрана на химическите оръжия. В целия свят „ Новичок ” не съществува.

-Но, въпреки това, Вие участвате в основаването на препарата, също така вършиме формулата обществено притежание през 2008 година Не съставлява ли това риск – че някоя друга работа или терористична организация може да прочете и да научи по какъв начин да направи това вещество и да го употребява във всяка точка на света, с цел да бъде упрекната Русия или просто с цел да провокира атентат някъде или нападение против някого?

Това вещество по моите формули може да пристигна синтезирано единствено от страна с висок научно-инженерен капацитет от учени, които имат съответния опит и са минали съответната школа за основаване на химчиеско оръжие. Само такава страна може да възпроизведе веществото. Няма доста такива страни.

Терористичните организации нямат нито школи със съответния дълготраен опит и нямат съответния научно-технически личен състав. В това съм безусловно сигурен. Нито една терористическа организация няма да се захване с сходно нещо. Те не са чак такива идиоти.

Дори положителни химици се заеха да основат и можаха да реализират единствено 70% от триумфа, а от бойно отровно вещество концентрацията на зарин би трябвало да е минимум 98%, те бяха недостижими за тях. В съответната централизация, която реализираха биха могли да се убият 200 души. „ Новичок ” не е зарин. Заринът е нещо като началното учебно заведение, нагледно казано. „ Новичок ” – това към този момент е висше образователно заведение

-На територията на България имаше ситуирани ракети SS-23, да вземем за пример, ситуирани по времето на Съветския съюз. когато България му е непосредствен съдружник. Те бяха унищожени преди към 15 години. Имате ли информация в страната ни да са били разполагани химически оръжия?

Химическо оръжие, доколкото ми е известно, не е разполагано на територията на други страни, за благополучие.

-Днес са изборите за президент на Русия. Ако имате опция какво бихте споделили на Владимир Путин?

Бих му споделил на първо място да разпусне Руската империя, да даде независимост на моя народ, татарския народ. На другите колонии в Кавказ, на Якуд и това бих му споделил. След това бихме могли да живеем в дружба, в съдействие настрана, без значение и дружно с руснаците – това бих му споделил. Така частично бих могъл да му простя всичко останало.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР