Опциите са финансов инструмент, който позволява на притежателя да се

...
Опциите са финансов инструмент, който позволява на притежателя да се
Коментари Харесай

Що е то опция на финансовите пазари и как работи

Опциите са финансов инструмент, който разрешава на притежателя да се възползва от опцията да купи или да продаде даден актив. Това са принадлежности с вграден левъридж. Това сподели финансистът от " Аларик Секюритис " Иван Такев в предаването " Човекът на фокус " на " Фокус "

На процедура вариантите съставляват контракт сред покупател и продавач, разясни той. " В разследване на този контракт купувачът заплаща избрана стойност – цената на алтернатива, наречена още награда, против което той получава правото да купи или продаде даден актив на цена, избрана през днешния ден, в предстоящ миг. “ 

Опциите биват два типа – даващи право да се купи и даващи право да се продаде. " Ако купувачът, този, който има опцията, реши да се възползва и да купи, надлежно да продаде инструмента, то насрещната страна е длъжна да извърши задължението си “, изясни Иван Такев.   

Опциите имат няколко съответни характерности. Първият тип е видът на опцията – дали е за покупка или продажба. " На второ място, това е цената на осъществяване, т.е. цената, по която би се правила покупката, надлежно продажбата, която се дефинира през днешния ден. Съответно датата, на която това може да бъде изпълнено, или крайния интервал, до който може да се стигне до осъществяване по опцията “, уточни финансистът. 

Той означи, че пазарът на варианти в Европа е по-неразвит в съпоставяне със Съединени американски щати. " Тук съществуват няколко огромни варианти, една от които е благосъстоятелност на Intercontinental Exchange в Съединени американски щати. Едни от най-търгуваните варианти – тези върху показателя S&P 500, са европейски жанр и не могат да бъдат извършени преди крайната дата на самата алтернатива. Американските варианти са по-търгувани. При американските варианти може да се пристъпи към осъществяване във всеки един миг от живота на опцията, до момента в който при европейските това е на последната дата “, изясни Иван Такев.  

Стандартните варианти са много предвидими, при тях няма доста спомагателни условия.  

Опциите дават опция за хеджиране. Хеджирането е отварянето на позиция, чието предопределение е да ограничи риска, надлежно загубите, свързани с притежаването на някакъв актив. Етимологията на термина е от британската дума hedge – плет, ограда, т.е. ограничение в някаква степен на вероятните неподходящи последици от смяна на цената в бъдеще, изясни специалистът. " Могат да бъдат хеджирани позиции в акции, в борсово търгувани фондове, в портфейли посредством отварянето на спомагателни експозиции към показатели, валутни курсове, както и промишлени артикули. Финансовият бранш е толкоз напреднал за тези години, че на процедура предлага неограничени благоприятни условия по отношение на хеджиране на дадена позиция, чиято цена е изправена пред неопределеност “, разясни Иван Такев. 

От тази позиция вариантите са подобаващи както за спекуланти, които желаят да се възползват от придвижването на цените на дадения актив нагоре или надолу, по този начин и от институционални и корпоративни клиенти. " Опциите обаче са подобаващи единствено за вложители, които знаят какво вършат. Ако занапред прохождат, по-скоро би трябвало да заобикалят варианти и фючърси, тъй като това са задоволително комплицирани принадлежности и са нужни профилирани познания. Поради вградения левъридж загубите могат да набъбнат доста бързо. Дори дребна смяна в цената на базовия актив може да докара до доста огромна смяна в цената на вариантите “, добави Иван Такев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР