Оптимистично настроените българи преобладават. Това показва проучване на изследователски център

...
Оптимистично настроените българи преобладават. Това показва проучване на изследователски център
Коментари Харесай

Осем месеца след вота разликата ГЕРБ-БСП се запазва

Оптимистично настроените българи доминират. Това демонстрира изследване на проучвателен център " Тренд ", извършено сред 3 и 12 ноември 2017 година измежду 1005 пълнолетни български жители по метода " лице в лице ".

Според данните, 52% от сънародниците ни са оптимисти за развиването на България , до момента в който 39% са песимисти. Оптимизмът господства при по-младите. С напредването на възрастта дяловете последователно спадат. Само една трета от хората над 70-годишна възраст са оптимистично настроени.

Дистанцията сред ГЕРБ 21.2% и Българска социалистическа партия 17.8% е сравнима с резултатите от изключителните парламентарни избори преди осем месеца. 37% от запитаните в това изследване заявяват, че не биха дали своят вот.

Според социолозите, множеството кавги в последните осем месеца не са се отразили върху електоралните настройки. Противопоставянето сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия затвърждава техните електорати.

Не се следи и значителен спад в публичната поддръжка към Обединени патриоти, макар присъединяване им в ръководещото болшинство и изпълнителната власт.

Несъществена е разликата между Обединени патриоти (5,4%) и Движение за права и свободи (6,3%). Това е повода да не може да се дефинира изрично дали Обединени патриоти или Движение за права и свободи ще бъдат трета политическа мощ на идващите избори.

По-ниско е доверието към партията на Веселин Марешки " Воля "  в съпоставяне с интервала преди изборите - 1,8% поддръжка от всички. Този спад е логически поради " бонуса " на новия състезател на вота, разясняват от изследователския център.

Реформаторския блок към момента резервира своята инерция - те имат 1.8% от доверието на интервюираните. При " Да, България " (1,4%) и ДСБ (1,1%) не се регистрира основна динамичност на растеж или спад в поддръжката.

Допитването е преди началото на новата самодейност " Български манифест за Европа ".

Доверието към работата на депутатите бележи най-ниски равнища - 23% положителна; 68% негативна, излиза наяве от проучването.

На този декор се регистрират по-високи равнища на позитивни оценки към държавното управление. Над 80% от симпатизантите на ГЕРБ дават позитивна оценка за кабинета " Борисов-3 ", процентът е съпоставим и измежду последователите на Обединени патриоти.

Традиционно високо е доверието в президентската институция. Според резултатите от допитването 64% е позитивната оценка против 22% негативна. Тя значително се явява функционалност от позитивното отношение към личността на президента Румен Радев, демонстрира допитването.

Съдебната система също е с постоянни равнища, само че на ниско доверие, съгласно проучването. Работата на съда и прокуратурата имат 23% позитивни оценки против 65% отрицание. 

Традиционно армията и полицията имат по-висока поддръжка. При полицията позитивните оценки са 42% против отрицание от 47%. За армията утвърждението е 48% за 33% отрицание. Омбудсанът бележи високо равнище на доверие - 59% против 20% отрицание.

46% от всички български жители са на мнение, че държавното управление ще изкара цялостен мандат, до момента в който 32% не са уверени в това. Сред първите най-често се оказва, че са последователи на ГЕРБ , до момента в който вторите - са измежду социалистите. 

Президентът Румен Радев води по публично доверие. Той има 67% доверие против 21% отрицание. Премиерът Бойко Борисов има 42% утвърждение против 50% отрицание.

Лидерът на левицата Корнелия Нинова печели 28% утвърждение против 59% отрицание.

Сред водачите на Обединени патриоти Красимир Каракачанов остава най-одобряваната фигура с 34% против 47% негативно мнение. Това е тенденция още след президентските избори. Зад него остават Валери Симеонов с позитивно отношение 20% и Волен Сидеров с 13%. 

Въпреки лекия спад в доверието от предизборния период Веселин Марешки има 30%. Отрицателното мнение за него е 53%.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР