Оптимист съм, че до юли ще влезем в Банковия съюз.

...
Оптимист съм, че до юли ще влезем в Банковия съюз.
Коментари Харесай

Емил Караниколов: Целта е до юли ще влезем в Банковия съюз

„ Оптимист съм, че до юли ще влезем в Банковия съюз ”. Това съобщи в предаването „ Плюс-минус ” по Нова телевизия министърът на стопанската система Емил Караниколов. Според него, в случай че България влезе в чакалнята на еврозоната, това значи доста по-добър кредитен рейтинг на българската страна, а оттова и повече вложители.
„ Една от главните цели на ръководствата през годините бе в действителност приемането на еврото като валута у нас. Разбира се, с цел да стигнем до това, би трябвало да извървим дълъг път. В момента сме в вярна посока. Ние сме подготвени във връзка с осъществяване на всички тези ограничения, които ще ни оказват помощ да влезем в чакалнята. Важно е да споменем, че през последните 10 години в нея няма никой. Имаме доста работа във връзка с инфлацията. Днес видях икономисти, които споделиха, че не сме изпълнили критериите. Важно е да се обърне внимание в кой миг би трябвало да бъдат реализирани дадените индикатори. Имаме години, няма по какъв начин от на следващия ден да се одобри еврото или да се вдигнат цените. В това отношение хората може да са спокойни ”, разясни той.
„ В България се направиха от ЕЦБ няколко стрес теста и оценка на активите. Целта им е да се ревизира положението на банките, работещи в България – както българските, по този начин и интернационалните. Важно е дали биха издържали на финансов и стопански стрес. 4 от тях минаха теста, а при 2 се следиха забавяния. За Първа капиталова банка имаше доста огромен прогрес ”, сподели още Караниколов.
„ Целта е през юли България да бъде в чакалнята. В момента поради пандемията множеството от вложителите са се отдръпнали и следят. Предполагам, че в понеделник ще станат ясни имената на частните вложители ", сподели още Емил Караниколов. Според министъра на стопанската система България бързо ще възвърне БВП-то си и икономическия напредък. „ България влезе в изключителна добра кондиция в тази зараза ”, заключи Караниколов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР