Определянето на инвалидност по документи ще доведе до това здрави

...
Определянето на инвалидност по документи ще доведе до това здрави
Коментари Харесай

ТЕЛК по документи: Хората с увреждания ще са ощетени, здрави ще получават

Определянето на неработоспособност по документи ще докара до това здрави хора да получават ТЕЛК, а хора с увреждания да бъдат ощетени. Коментарът е на дългогодишния доктор от експертна комисия в Лом доктор Цветан Дамянов по отношение на промяната в тази система, която влиза в действие от средата на юни. Риск от ощетяване на нуждаещи се хора вижда и Веска Събева, заместник-председател на Националния съвет за хората с увреждания.

Нито ортопедичните болести, нито неврологичните могат да се оценят съответно от лекарите в ТЕЛК, без да се направи медицински обзор на място, изясни доктор Дамянов по отношение на влизащия от юни принцип хората с увреждания да се освидетелстват по документи.

" Хората с увреждания било те същински или не ще се усилят еднократно, тези, които се гледат онлайн, ще бъдат ощетени и НЕЛК ще се затрупа с обжалвани решения единствено до 2-3 месеца ", сподели той.

Разминаване в информацията от епикризата на даден човек и действителното му положение ще води до ощетяването му при новия метод на оценка на понижената продуктивност, изясни Веска Събева, и се обърна към лекуващите лекари.

" Нека епикризите да са подробни, с цел да може когато човек желае ТЕЛК, да може да се ориентира по това, което е написано там, ", разясни тя.

Новото управление на здравното министерство, което все още се състои от министър и един заместник-министър, не дава поръчка дали ще инициира промени в по този начин заложената промяна в ТЕЛК.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР