Определя себе си като “разказвач на истории. Прави го предимно

...
Определя себе си като “разказвач на истории. Прави го предимно
Коментари Харесай

Можеш ли да скролнеш смъртта? Вера Гоцева, която организира българските артисти срещу войната в Украйна

Определя себе си като “разказвач на истории ”. Прави го най-вече образно, само че постоянно прибягва и до думите. Ето за какво, когато приказва за войната в Украйна, Вера Гоцева обръща изключително внимание на фотосите от там, а чувствата си разказва с късото: “шок ”.

Публиката у нас я познава като фограф и създател. Миналта година, по време на пандемията от COVID-19, Гоцева стана изключително известна със личен обществен план - изявленията и фотоси с водещи експерти от региона на психологичното здраве, които проучиха душeвността ни по време на изолираност.
Това е освен война против една суверенна страна, а против човечносттаИз текста на декларацията
В края на февруари, 2022 година, няколко дни след нападението на Русия над Украйна, Вера поде нова обществена идея. Тя инициира на заетите в културния бранш в България, които осъждат войната, поведена от Москва против Киев.

От момента, в който написва текста и стартира да го популяризира измежду свои сътрудници, той е подписан от към 400 души - всички заети в областта на културата и изкуството. Към декларацията, която осъжда дейностите на Москва, непрестанно се причисляват още и още актьори.

“Наричаме убийствата на почтени украински дами, мъже и деца закононарушение против човечеството. Смятаме, че това е освен война против една суверенна страна, а против човечността и цивилизацията такава, каквато я познаваме ”, се споделя в текста на декларацията.

Българските актьори декларират готовността си да оказват помощ на украинските си сътрудници “както и с каквото можем ”.

Пред Свободна Европа Вера споделя, че още от първия удар над Украйна тя и нейните другари с артистични специалности реагират на протичащото се в обществените медии. “В България има мощна проруска агитация, на която се дава естрада от подвластни медии. Тя се просмуква и в обществените мрежи, и в мисленето на хората, които нямат сериозен взор ”, споделя Вера. Именно това е повода, по която написва текста на декларацията. “Реших, че вместо да разясняваме по единично е значимо хората, които се занимаваме с изкуство да излезем с обща позиция ”, споделя тя.

Вера, която е фотограф, споделя, че изпитва същински боязън, в този момент когато гледа облиците от Украйна.

Едновременно с това тя изяснява, че образното е заляло дотам цифровото ни всекидневие, че “имаме табиет да превъртаме надолу - от отблъскващ кадър на бомбоубежище към оптимистична картинка с котки ”.

“Обаче можеш ли да скролнеш гибелта ”, пита фотографката.

Декларацията на хората на изкуството ще бъде отворена за всеки от културния бранш, който желае да се подпише. Освен, че осъждат войната в Украйна, сложилите името си под нея декларират и подготвеност да подкрепят украинските си сътрудници. “Декларацията с всичките имейли в нея е самобитен хъб, през който може да се свързваме и да оказваме помощ с съответни дейности и акции ”, споделя Гоцева.

Вера Гоцева е родена през 1978 година в София. Учила е философия в Софийския университет и след това театрознание в НАТФИЗ. По време и на двете си образования пътува в Европа по разнообразни интернационалните стратегии. Работи като публицист на свободна процедура още по време на следването си, а след това става редактор в Капитал Light. Била е част от екипа на Софийския фестивал на науката. Основен интерес в живота ѝ обаче е фотографията и най-много по какъв начин тя може да бъде прозорец към по-добро схващане за индивида и процесите в света. В последните над 10 години е отдадена главно на това.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР