Определено от водещи учени и експерти по сигурността, времето на

...
Определено от водещи учени и експерти по сигурността, времето на
Коментари Харесай

„Часовникът на Страшния съд” остана на 90 секунди до полунощ

Определено от водещи учени и специалисти по сигурността, времето на часовника остава същото като предходната година и най-близкото до среднощ в неговата повече от 75-годишна история, предава БГНЕС.

" Тенденциите не престават да сочат злокобно към световна злополука ", съобщи Рейчъл Бронсън, президент и основен изпълнителен шеф на Бюлетина на атомните учени. " Войната в Украйна съставлява непрекъснато действителен риск от нуклеарна ескалация, а нападението на 7 октомври в Израел и войната в Газа са спомагателна илюстрация на ужасите на актуалната война, даже и без нуклеарна ескалация ", добави той.

Вместо да се откажат от нуклеарните оръжия, страните, които ги имат, модернизират арсеналите си, до момента в който всеобщи наводнения, пожари и други климатични бедствия заплашиха милиарди човешки животи и занаят през годината, в която бяха регистрирани рекордни температури, породени от нежеланието на човечеството да се откаже от изкопаемите горива.

" Биологичните проучвания, ориентирани към попречване на бъдещи пандемии, се оказаха потребни, само че също по този начин крият опасности от предизвикателство на такива ", счита Бронсън, до момента в който неотдавнашният прогрес в региона на изкуствения разсъдък (ИИ) повдига въпроси за това по какъв начин да се управлява технология, " която може да усъвършенства или да заплаши цивилизацията по безчет способи ".

Нахлуването на Русия в Украйна беше главната причина за преместването на часовника на 90 секунди преди среднощ през 2023 година и продължи да засенчва тазгодишната актуализация.

Тънко прикритите закани на Москва за нуклеарна война, нападенията ѝ против нуклеарни обекти и ерозията на интернационалните правила на държание способстваха за повишение на риска, а войната на Израел в Газа заплашва да прерасне в по-широк районен спор с присъединяване на нуклеарни страни.

Междувременно " обичайният надзор на нуклеарните оръжия в действителност е завършил за момента ", сподели Алекс Глейзър, професор по машинно и галактическо инженерство в Принстънския университет. Русия се отдръпна от Новия контракт за редуциране на стратегическите оръжия (New START) и от Договора за всеобхватна възбрана на нуклеарните опити (CTBT), които Съединените щати по начало в никакъв случай не са утвърдили.

Китай усилва арсенала си, който към този момент наброява 500 нуклеарни оръжия, " и за първи път, най-малко в моя зрял живот, във Вашингтон се приказва, че нуклеарният боеприпас на Съединени американски щати също ще би трябвало да се усили, с цел да подхожда на... Русия и Китай, взети дружно ", добави Глейзър.

Що се отнася до климата, Амбудж Сагар, професор в Индийския софтуерен институт в Делхи, съобщи, че нещата са на кантар, като приветства вложението на 1,7 трилиона $ в чиста сила по време на Конференцията на страните по въпросите на климата в Дубай като знак за придвижване в вярната посока, въпреки и " не толкоз бързо или толкоз надълбоко ", колкото е належащо.

Първоначално часовникът е бил надъхан на седем минути преди среднощ през 1947 година

Най-голямото разстояние от среднощ до момента е 17 минути след края на Студената война през 1991 година

Бюлетинът е учреден през 1945 година от Алберт Айнщайн, Дж. Робърт Опенхаймер и други учени, работили по плана " Манхатън ", в границите на който са основани първите нуклеарни оръжия. Идеята часовникът да символизира световната накърнимост към злополука се появява две години по-късно.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР