Определено хумусът е една от сензациите сред храните през новия

...
Определено хумусът е една от сензациите сред храните през новия
Коментари Харесай

Хумус: Разядката, за която се водят съдебни дела

Определено хумусът е една от сензациите измежду храните през новия век. Толкова разнообразни вариации се измислят непрекъснато и се използват всекидневно, че няма по какъв начин да не му обърнем внимание.

Особено любопитен е фактът, че за произхода на хумуса се водят каузи и редица страни го дефинират като свое национално ядене.

Хумусът даже има собствен интернационален ден - 13 май.

Ако желаете да научите повече за историята му и да разберете по какъв начин е най-добре го консумирате, продължавайте да четете.

Произход

Думата хумус идва от арабската дума, която значи "нахут ".

Съставки

Хумусът е разядка, която се подготвя посредством разбъркване на следните съставки: нахут, сусамов тахан, чесън, лимонен сок, сол. Ето малко повече информация и за тях:

Нахут

Основната съставна част в хумуса – нахут, е обработен за първи път преди съвсем 10 000 години. Нахутът евентуално е едно от най-старите бобови растения, отглеждани в миналото от човечеството.

Тахан

Таханът е паста, получена от счукани сусамови семена. За първи път, тя се загатва в арабски готварски книги от XIII век.

Лимонов сок

Смята се, че лимоните произлизат от Северозападна Индия и са достигнали Близкия изток и Африка към II в. Плодовете стартират да се отглеждат в огромни количества едвам от Х век нататък.

Чесън

Чесънът евентуално произлиза от Азия и се е трансформирал в обичана растителна просвета още през неолита. До 3000 година пр.н.е. се е разпространявал в Близкия изток и Африка.

Сол

Солта се употребява от хиляди години за подправяне и консервиране на храни, както и за медицински цели. Тя има редица потребни свойства и оказва помощ за поддържането на хомеостаза в организма.

Традиционно ядене

Традиционното ядене хумус е известно като ‘хумус би тахини’ на арабски език. Според американския кулинарен историк Чарлз Пери, обичайно хумусът би трябвало да се сервира с ямка в средата и с високо набраздени краища към ръба на купата, с цел да се потвърди, че има вярна консистенция: не прекомерно твърда, не прекомерно рохкава.

Откъде идва?

Не е ясно по кое време се е появила първата рецепта за хумус. Историкът Ари Ариел показва, че най-ранното споменаване на разядката идва от готварските книги в Кайро през XIII в.,, където се загатва за ядене, което комбинира маринован лимон, студено пюре от нахут, оцет, билки и подправки, само че без тахан или чесън.

Свещеният хумус

Според други, хумусът е доста по-старо еврейско ядене, което датира отпреди 3500 години.

дин откъс от последната част на Библията гласи: "Ела тук и яж от хляба, и потопи хапката си в хомеца ". Въпреки че "хомец " звучи като хумус, на актуалния иврит то в действителност значи "оцет ". Но дали потапянето на самун в оцет в действителност би се смятало за жест на одобрение?

Все още не е изцяло ясно от къде идва хумусът. Той сигурно обаче е храна от Близкия изток.

Египтяни, сирийци, турци, ливанци и израелци настояват, че ястието от нахут е тяхно.

Войната за хумуса

През 2008 година Ливан се пробва да съди Израел за нарушение на законите за авторското право върху храните, откакто схваща, че ястието се продава на Запад като израелски артикул.
Според BBC Ливан също по този начин е изискал от Европейски Съюз да признае хумуса за ливански. И двете правосъдни каузи били несполучливи.
В последна сметка през май 2010 година Ливан създава най-голямата паница с хумус в света, тежаща 10 452 кг (23,043 фунта ). Опитът на Израел от по-рано същата година (на снимката) тежи единствено 4 000 кг (8 818 фунта ).

Как се сервира

Не единствено за произхода на хумуса има доста разнообразни версии. Съществуват и доста разнообразни способи за поднасянето му.

Всъщност разнообразието от красиви способи за поднасяне на този апетитен дип е част от повода той да се трансформира в такава мегахрана за хилядолетието и сензация в обществените мрежи.
Хляб питта - Хумусът нормално се сервира с топъл плосък самун, нормално питта.Със зеленчуци - Нарязаните на ситно зеленчуци, като моркови, чушки и целина, също са положително допълнение към разядката.Топинги - Хумусът постоянно се смесва с други подправки, като кимион и нормално се гарнира със зехтин и пушен червен пипер.Хумус с печени червени чушки - Хумусът от печени червени чушки е още едно известно отклоняване от обичайна рецепта.Хумус с авокадо - Има ли нещо, което вълшебният зелен плод да не може да направи още по-вкусно

Международен ден на хумуса

Предвид демонстрирането на толкоз доста обич към хумуса, не е изненадващо, че ястието има собствен личен ден за празнуване. Международният ден на хумуса съществува от 2012 година насам.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР