Определението за интимна връзка маркира началото на днешния пленарен дебат

...
Определението за интимна връзка маркира началото на днешния пленарен дебат
Коментари Харесай

Връзката да се счита за интимна, ако е поне 60 дни и има секс, предлагат депутати от мнозинството

Определението за интимна връзка маркира началото на днешния пленарен спор върху измененията в Закона за домашното принуждение. Народното събрание заседава изключително след бурните страсти в страната предходната седмица по отношение на насилието над Дебора Михайлова от Стара Загора. Припомняме, че вълната от неодобрение провокира ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи да предложат законодателни промени. Една от тях е обвързвана с регламентирането на интимната връзка, която да размени „ фактическото съпружеско общуване “ в Закона за отбрана от домашното принуждение.

Според импортирания за разглеждане на първо четене текст „ интимна връзка “ е непринуден релативно дълготраен съюз сред две лица, който поражда и съществува като фактическо положение, без да е належащо спазването на правно контролирана процедура и без значение дали лицата споделят едно домакинство, като водещ детайл е строго персоналният темперамент на техните връзки “.

Това определение провокира рецензии. Надежда Йорданова от ПП-ДБ през днешния ден разгласи, че на второ четене ще предложат редакция, която звучи по този начин: „ Интимна връзка “ съставлява цялост от доброволни и трайни персонални, интимни и полови връзки сред две лица, без значение от това дали споделят едно домакинство и чието пораждане, наличие и преустановяване не са обект на правно контролиране от различен закон. Трайни по смисъла на предходното изречение са връзки с дълготрайност най-малко от 60 дни. “

Депутатката уточни, че тази формулировка включва в себе си пет наложителни кумулативни детайла и по никакъв метод не разрешава нейно разширително пояснение.

И поправената формулировка обаче провокира рецензии и язвителни мнения на депутати от Българска социалистическа партия и „ ИТН “ (ИТН).

Според Иван Ченчев от соцпартията новото предложение било „ безумство върху безумство “. Не бивало да се позволява тази неточност.

Андрей Чорбанов от Има Такъв Народ пък попита по какъв начин ще се потвърждават половите връзки и следва ли да се употребява видеорегистратор.

Надежда Йорданова обаче увери, че новото определение би било съответно за практиката на юристите и съдилищата.

Междувременно до Народното събрание се събра малочислен протест, на който дами настояха за приемане на измененията, регламентиращи интимната връзка.

 

Очаквайте детайлности

 

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР