Определението е прието единодушно с 10 гласа. Докладчик по делото

...
Определението е прието единодушно с 10 гласа. Докладчик по делото
Коментари Харесай

Конституционният съд единодушно допусна искането на Гешев за отмяна на промените в НПК и ЗСВ

Определението е признато единомислещо с 10 гласа. Докладчик по делото е арбитър Красимир Влахов, предава Българска телеграфна агенция.

Искането на Иван Гешев беше отправено на 5 юни, до момента в който той към момента беше основен прокурор.

Според Гешев въвеждането на правосъден надзор за огромна част от отводите на прокурора за формиране на досъдебно произвеждане накърнява отредената от Конституцията роля на съда да бъде самостоятелен съдия и да обезпечи тъждество на страните и състезателност в правосъдния развой.

Също по този начин Гешев счита, че наредбите на Наказателно-процесуален кодекс, с които се вкарва механизъм за без значение следствие на основния прокурор, не са съобразени със мненията и рекомендациите на Венецианската комисия, с съществени правила на Конституцията и с практиката на Конституционния съд, който към този момент два пъти се е произнасял по отношение на отговорността на основния прокурор.

С промените в Закона за правосъдната власт се вкарва друг ред, по който Пленумът на Висш съдебен съвет да избира и да освобождава ръководителите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд, и на основния прокурор - за тях с болшинство от 17 гласа, а за основния прокурор - с 13 гласа. Такава неравнопоставеност е неприемлива за всяка правова страна, счита Иван Гешев.

Преди дни министърът на правораздаването Атанас Славов съобщи, че Висш съдебен съвет ще бъде задължен да приключи процедурата за избор на нов основен прокурор до изговаряне на Конституционния съд.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР