Определената последователност от повърхностен, дълбок и REM сън с определена

...
Определената последователност от повърхностен, дълбок и REM сън с определена
Коментари Харесай

Д-р Чипев: Промяната на часовото време влияе на секрецията на мелатонина, който регулира много хормони в организма

Определената поредност от лекомислен, бездънен и REM сън с избрана динамичност на физиологични параметри, като мозъчната интензивност, промени в мускулния тонус, в кръвното налягане, в пулса, в дихателната периодичност, в дишането през нощта назоваваме качество на съня. И когато здравият човек минава през всички тези стадии нощно време, споделяме, че има първокласен сън, а когато ритмиката е нарушена, тогава сънят не е първокласен и може да има последици в резултат на това. Това сподели в предаването " България, Европа и светът на фокус “ на Радио " Фокус “ експертът по медицина на съня доктор Петър Чипев.

Промяната на часовниковата стрелка при промяната на лятното и зимно часово време въздейства на секрецията на мелатонина или хормона на съня, който оказва въздействие и контролира секрецията на доста хормони в организма. И една такава смяна, въпреки и привидно незначителна, е от голяма важност за вярната и хармонична работа на целия човешки организъм.

По думите му сънят се въздейства от всичко, което заобикаля и се случва на човек денем: прочувствени положения, физическо, психическо натоварване, болести, приемна храна, на течности, банкет на медикаменти, излагане на слънчева светлина.

" Един здрав сън се характеризира и със сънуване, което е симптом на добър сън. Ако фактически нямаме никакъв спомен от това по какъв начин сме спали, и изключително в случай че това е съпроводено с будения нощно време или със унесеност денем, би трябвало да помислим вероятно и дали няма някакъв проблем до момента в който спим, “ означи той и добави, че както дребното количество сън, по този начин и многото количество сън също въздейства зле.

Има група нарушавания на съня, които назоваваме циркадни нарушавания и те са болести точно на биологичния часовник, описа още експертът и изясни, че те са свързани най-често със забавена фаза или със забързана фаза на съня. Това не е единствено по себе си болест, акцентира той. " То може да предизвика такива положения и има резултат върху доста други заболявания, които нямат общо със сън, като сърдечносъдови и най-много метаболитни, свързани постоянно с диабет, хипертония и други. “
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР