Оправдателните присъди по делото известно като Октопод, влязоха в сила.

...
Оправдателните присъди по делото известно като Октопод, влязоха в сила.
Коментари Харесай

Оправдателните присъди по делото Октопод влязоха в сила

Оправдателните присъди по делото известно като " Октопод ", влязоха в действие. Прокуратурата не ги е обжалвала пред Върховния касационен съд.

Така дефинитивно са оправдани Алексей Петров, Антон Петров – Хамстера и Кирил Топалов.

Процесът продължава единствено против Марчело Джотолов и Янко Попов, които бяха наказани от Апелативния профилиран углавен съд на по три години условно за изнудване на някогашния служител на реда Николай Динков и те апелират присъдата си.

Алексей Петров и съпроцесниците му бяха задържани при интервенция " Октопод " през февруари 2010 година Тогавашният вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов наричаше Алексей Петров с прозвището " Трактора " и твърдеше, че е един от най-влиятелните хора у нас и е забъркан в рекет и изнудване.

Пресцентърът на Министерство на вътрешните работи пък популяризира фрагменти на Петров с белезници по очи на земята. Тогава бяха задържани и братята Йордан и Пламен Стоянови, известни като Дамбовците, само че по-късно те отпаднаха от делото.

Братята, дружно с Алексей Петров и Антон Петров осъдиха България в Европейския съд по правата на индивида в Страсбург. Съдът одобри, че необятно отразените в медиите полицейски интервенции са довели до нарушение на възбраната за измъчване, презумпцията за невиновност, правото на заслужено развой, ценене на персоналния живот и непредоставяне на ефикасни средства за отбрана.

Първоначално обвиняем беше и някогашният прокурор от ВКП Цеко Йорданов, само че той отпадна от делото и също осъди България в Страсбург.

Български съд пък присъди общо 1 милион и 200 хиляди лв. обезщетение на " Голд лизинг " и " Кепитъл лизинг ". Фирмите бяха посочени от проверяващи като подозирани за връзки с проведената незаконна група " Октопод ".

Обвинителният акт против Алексей Петров и останалите първо беше импортиран в Софийския градски съд и процесът започва там. След като арбитър Румяна Ченалова беше уволнена, делото потегли изначало. Тогава беше трансферирано в Специализирания углавен съд поради промяната на подсъдността на делата против проведени незаконни групи.

На първа инстанция, през ноември 2018 година, Алексей Петров, Антон Петров - Хамстера и Кирил Топалов бяха оправдани. Марчело Джотолов и Янко Попов получиха условни присъди.

В началото на юли Апелативният профилиран углавен съд удостовери напълно решението на първата инстанция.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР