Oпозореният бивш изпълнителен директор на фалиралата борса за криптовалута, която

...
Oпозореният бивш изпълнителен директор на фалиралата борса за криптовалута, която
Коментари Харесай

Сам Банкман-Фрайд може да лежи в затвора до живот, ако някога го арестуват

Oпозореният някогашен изпълнителен шеф на банкрутиралата борса за криптовалута, която струваше 32 милиарда $ FTX Сам Банкман-Фрайд умееше да си прави добър PR. В продължение на години той се представяше като младо момче-гений, трансформирало се в предприемач, способно да развие по знамение своята крипто империя. Всички, в това число най-големите вложители на рисков капитал в Силициевата котловина купуваха.

По време на конференции на Банкман-Фрайд от последните няколко седмици, тогавашният бизнес исполин, не знаеше какво прави и най-важното, не знаеше какво се случва в фирмите, които той основа, написа CNBC. Той нямаше нищо общо с имиджа, който той демонстрираше от стартирането на първата си крипто компания през 2017 година

Фактите приказват, че липсват минимум 8 милиарда $ средства на негови клиенти, за които се твърди, че са били употребявани за покриване на милиарди загуби в Alameda Research - хедж фондът, който Банкан основава. И двете компании са банкрутирали и имат задължения за милиарди долари.

Неотдавна Банкман-Фрайд упрекна себе си и  " личната си несръчност " за срутва на FTX и най-много неприятното ръководство на риска. Той призна, че е имал " неприятен месец ", само че отхвърли да е направил машинация посредством своята крипто борса.

Според Ренато Мариоти, някогашен федерален прокурор и юрист, въпросът е дали Бакман-Фрайд е подвел клиентите на FTX да имат вяра, че парите им са налични и не са употребявани за заеми или за други цели.

Какви правни проблеми би могъл да има?

Банкман-Фрайд може да бъде изправен пред голям брой евентуални обвинявания - цивилен и наказателни, както и частни каузи от милиони кредитори на FTX, считат правни специалисти.

Засега всичко това е единствено хипотетично. Бившият милиардер към момента не е упрекнат, съден или наказан за каквото и да е закононарушение.

Има разнообразни правни закани, пред които е изправен Банкман-Фрайд в Съединените щати. Това счита Ричард Левин от адвокатската адвокатска фирма Nelson Mullins Riley & Scarborough.

Една от заканите идва от Министерството на правораздаването на Съединени американски щати за потенциални  " незаконни нарушавания на законите за скъпите бумаги, законите за банкови измами и законите за електронни измами ", разяснява Левин.

Освен за наказателни обвинявания, Банкман-Фрайд може да бъде изправен пред цивилен искове.  " Потенциално може да има и доста групови искове, които могат да бъдат заведени, тъй че има голям брой равнища на евентуална опасност за ръководителите в FTX ", заключи Левин.

Инвеститорите, които са изгубили спестяванията си, няма да седят и да чакат. Вече са заведени групови искове против поръчители на FTX, като комика Лари Дейвид и спортистът Том Брейди.

Въз основа на размера на загубите, в случай че някогашният началник на криптоборсата бъде наказан за машинация или по други обвинявания, той може да остане зад решетките с години - евентуално до края на живота си, съгласно специалисти. Разбира се, мъчно е да се планува продължителността на всяка една евентуална присъда.

Банкман-Фрайд може да бъде изправен и пред големи цивилен санкции. Някога може да и да е бил мултимилиардер, само че твърди, че е в този момент има единствено 100 000 $ в диалог пред CNBC.

Каквото и да се случи, няма да стане бързо

Основателят на FTX е на Бахамите и не е признал, че е правил непозволени дейности. Освен доброволното връщане, всевъзможни опити за задържането му биха изискали екстрадиция.

Според някои специалисти не е изключена опцията той просто да изчезне, само че вероятността за това не е огромна.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР