Опозицията в Турция изпревари партията на Ердоган с малко над

...
Опозицията в Турция изпревари партията на Ердоган с малко над
Коментари Харесай

Ердоган загуби местните избори в Турция. Опозицията запази Анкара и Истанбул

Опозицията в Турция изпревари партията на Ердоган с малко над един милион гласа на локалния избор. 

След оспорвани борби актуалните кметове на Анкара - Мансур Яваш и на Истанбул - Екрем Имамоглу затвърдиха позициите си и резервират постовете си. Опозиционната Народнорепубликанска партия завоюва още 15 общини, измежду които Измир, Бурса, Адана и курорта Анталия. 

Резултатите демонстрират най-тежкото проваляне за Реджеп Ердоган и Партията на справедливостта и развиването за повече от две десетилетия откогато са на власт.

В ранните часове на понеделник президентът Реджеп Тайип Ердоган призна, че неговата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) е изгубила турските общински избори, а главната опозиционна Републиканска национална партия (РНП) е взела превес.

Ердоган определи резултата от изборите като основен миг, а не като проваляне, като акцентира, че демокрацията и националната воля са същинските спечелили, без значение от резултатите. 

Той назова загубата " не край, а повратната точка ".

Ердоган похвали турския народ за това, че е предал посланията си на политиците посредством урните, като акцентира, че победител на изборите е самата Турция и нейната народна власт, за която мнозина са платили висока цена.

Резултатите ще бъдат оценени, ще го създадем самокритично и обективно, призна турският президент.

При преброени 76,92% от бюлетините Републиканска национална партия води с 37,15% от гласовете, като изпреварва Партията на справедливостта и развиването, която получава 36,12%.

Загубата бележи забележителна смяна в турската политика, така като опозицията реализира победи в основни градове, в това число Истанбул и Анкара, което отразява изменящите се настроения на гласоподавателите и търсенето на смяна след повече от две десетилетия доминация на Партия на справедливостта и развиването.

Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу от своя страна разгласи победа на локалните избори, отбелязвайки че това е значим миг в турската политика, откакто Републиканската национална партия (РНП) също резервира Анкара и завоюва спомагателни кметски места в девет други значими градове в страната.

Резултатите от изборите отварят интервал на провокации за президента Реджеп Тайип Ердоган.

Според преброени 95,08 на 100 от бюлетините главната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) събира поддръжката на 37,47 на 100 от гласоподавателите в страната, а ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) получава поддръжка от 35,67 на 100 от гласоподавателите, осведоми телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Избирателната интензивност е била 73,95 %.

През нощта кметът на мегаполиса Истанбул Екрем Имамоглу, който още веднъж бе повдигнат за претендент за поста на кемалистката НРП, разгласи победа на изборите. Имамоглу съобщи, че води в локалния избор с повече от един милион гласа след при преброени 96 на 100 от бюлетините.

Малко по-рано актуалният кмет на Анкара Мансур Яваш, който също още веднъж бе претендент за кмет на столицата на НРП, също разгласи успеха си. По последни данни (според 89,6 на 100 от преброените гласове) Яваш получава поддръжката на 59,98 на 100 пот гласоподавателите, до момента в който за претендента на ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) Тургут Алтънок са дали своят вот 31,9 на 100 от жителите.

Според предварителните неофициални данни редица от претендентите за кметове на НРП в анкарските общини също печелят изборите.

Милиони жители в Анкара нощес започнаха да честват успеха на кмета Мансур Яваш и на Народнорепубликанската партия. 

Гражданите се качиха на колите си през нощта, като натискаха клаксони и пускаха празнична музика. Огромен брой хора се струпаха в региона на кметството на Анкара. Хората развяваха турски знамена и знамена на НРП, както и на създателя на Република Турция Мустафа Кемал Ататюрк. От късно вечерта до дребните часове на денонощието цели фамилии с дребни деца и бебета обикаляха с колите си в Анкара, пееха и танцуваха, под акомпанимент на тъпани, видя кореспондентът на Българска телеграфна агенция в турската столица.

Междувременно през нощта президентът Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че неговата партия би трябвало да се подложи на „ самооценка “. Той добави, че партията му и неговият алианс не са постигнали стремежи резултат от извършените през вчерашния ден локални избори.

Девет месеца след успеха ни на парламентарните и президентските избори през май 2023 година, за жалост не успяхме да реализираме резултата, който искахме и на който се надявахме, на общинските избори.

Резултатите ще бъдат оценени, ще го създадем самокритично и обективно. Това бяха демократични избори. Хората ни предадоха своето обръщение, своята воля и предизвестия, сподели президентът.

Според неокончателните данни кемалистката НРП печели и в Измир, Анталия, Мерсин, Одрин, Текирдаг, Чанаккале, Бурса и редица други окръзи.

Това е първият случай, в който ПСР на Ердоган изостава на избори от повече от две десетилетия на неговото ръководство.

Днес НРП за първи път от 1977 година става първа на избори, съобщи ръководителят на НРП Йозгюр Йозел в централата на партията си в Анкара.

По думите му ПСР губи поради тежката икономическа обстановка в страната и утежняването на ситуацията, обвързвано с върховенството на закона. 

Резултатите идват като контраст на " непропорционалната мощ " на ПСР, добави той.

Как наподобява картата на Турция?

На пръв взор опозицията води в европейската част на Турция и крайбрежните егейски региони, до момента в който Партията на справедливостта и развиването господства в Анадола.

ПСР печели в Бингьол, Чорум, Елязъг, Ерзурум, Газиентеп, Ескишехир, Хатай, Кахраманмараш, Кайзери, Малатия, Коня, Коджаели, Самсун, Ризе и други

РНП води в Истанбул, Анкара, Измир, Адана, Анталия, Амасия, Балъкесир, Бурса, Чанаккале, Денизли, Одрин и други

Партията на Ердоган продължава да господства в Централна Турция и има по-голям триумф в югоизточните региони, опустошени от двойното земетресение през февруари 2023 година, в това число в градовете Кахраманмарас и Газиантеп. 

Около 61 млн. турци имаха право да вземат участие в изборите в неделя, а повече от един милион млади гласоподаватели гласоподаваха за първи път. Избирателната интензивност в 81-те провинции на страната се прави оценка на над 77% все още.

70-годишният Реджеп Ердоган призна, че изборите не са протекли по този начин, както се е надявал, само че съобщи пред поддръжниците си в Анкара, че те " не са край за нас, а по-скоро повратна точка ".

Говорейки от балкона на партийната си централа в Анкара, той даде обещание да употребява четирите години до идващите президентски избори, с цел да " се възобновим и да компенсираме грешките си ".

Привържениците му скандираха в отговор: " Стойте умерено, този народ е с вас ". Резултатът е огромен триумф за ръководителя на CHP Озгур Озел, който похвали гласоподавателите, че са решили да трансформират образа на Турция в исторически избор, съобщи БГНЕС: " Те желаят да отворят вратата към нов политически климат в нашата страна ".

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР