Опозицията в лицето на ГЕРБ внесе искането миналата седмица и ...

Опозицията в лицето на ГЕРБ внесе искането миналата седмица и

The Washington Post: Падането на кабинета “Петков” ще спъне разширяването на ЕС. Проруските партии ще спечелят

Опозицията в лицето на ГЕРБ внесе настояването предходната седмица и упрекна държавното управление в некадърно ръководство на държавните средства и неприятна икономическа политика. Според ГЕРБ кабинетът не е съумял да се оправи с растящата в страната инфлация. Вотът на съмнение мина със 123 гласа " за " и 116 " срещу ".

Непосредствено след гласуването министър-председателят Кирил Петков даде обещание да продължи да се бори за промени – основното му предизборно заричане – в най-бедната страна-членка на Европейски Съюз. Малко по-късно Петков се причисли към няколкото хиляди протестиращи в поддръжка на държавното управление, които се събраха в региона на българския парламент в София.

Коалицията на Петков даде обещание да разчисти ширещата се в страната корупция. Новата рецесия обаче поражда опасения у мнозина, че всичко може да докара до растеж на проруските партии. България е член на НАТО, само че страната има исторически близки връзки с Москва. Страната изрично поддържа глобите на Запада против Кремъл на фона на съветската инвазия в Украйна, почнала на 24 февруари. Петков даже уволни военния си министър Стефан Янев, тъй като назова нашествието " специфична военна интервенция " - теза, застъпена от Кремъл. Но наблюдаващите считат, че политическата неустойчивост ще благоприятства българските проруски партии, по-специално крайнодясната партия " Възраждане ", която има 13 места в 240-местния законодателен орган на страната.

Петков, 42-годишен предприемач и ученик на " Харвард ", образува четирипартийно съдружно държавно управление през декември. Той настоя за разрешаване на двустранния спор сред България и Република Северна Македония, който в действителност блокира присъединението на Скопие към блока поради българското несъгласие върху преговорната рамка. Блокиран е и процесът за участието на Албания. Нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари накара Европейски Съюз да обмисли ускорение на процеса по евроинтеграцията на Западните Балкани в опит да попречи на Москва да разшири въздействието си в района.

Българският президент Румен Радев ще организира съвещания с парламентарни партии, които могат да се опитат да сформират ново държавно управление на болшинството. Ако това не успее, той ще назначи длъжностен кабинет и ще свика парламентарни избори - четвъртите подред в страната за малко повече от година.

Българското държавно управление упорства Северна Македония публично да признае, че нейният език има български корени, признава в конституцията си българско малцинство и стопира с " езика на омразата " против България. Скопие уточни, че нейната еднаквост и език не са отворени за разискване.

РСМ има статут на претендент за участие в Европейски Съюз от 17 години и получи зелена светлина през 2020 година за започване на договаряния за присъединение, макар че не беше избрана начална дата за това. Заедно със Северна Македония, Албания, Босна, Косово, Черна гора и Сърбия имаха забавяния на фона на разделения сред страните-членки и някои неуредени двустранни въпроси.

Франция, която сега е ротационен ръководител на Съвета на Европейски Съюз съобщи, че поставя последни старания, с цел да разчисти пътя преди срещата на върха за Западните Балкани, която стартира през днешния ден и ще продължи и на следващия ден. Клеман Бон, френският министър по европейските въпроси, сподели, че близостта на войната в Украйна е пресирала блокът да възобнови процеса по разширение на Балканите.

Даниел Смилов, професор по политология в Софийския университет, уточни, че Кирил Петков е бил " движеща мощ " в настоавянето за разрешаването на разногласието с РСМ и сривът на държавното управление му може да хвърли тези старания напразно.

превод и редакция: Джесика Вълчева

Източник: frognews.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg