Опозиционният руски сайт Медуза“ провери колко реална е нова атака

...
Опозиционният руски сайт Медуза“ провери колко реална е нова атака
Коментари Харесай

Лукашенко обяви създаването на съвместна групировка войски с Русия. Киев е заплашен от нова офанзива от Бе...

Опозиционният съветски уебсайт „ Медуза “ ревизира какъв брой действителна е нова офанзива против Киев и други северни райони на Украйна.

 

Каква формация има намерение да сътвори Лукашенко? Това още не е ясно. На 10 октомври Лукашенко съобщи, че основата на „ районната формация ” ще бъдат Въоръжените сили на Република Беларус. Ще има малко съветски войски, само че „ няма да са хиляди души “; групировката е нужна, с цел да се предотврати „ удар от територията на Украйна “, за подготовката на който Лукашенко сякаш е получил информация „ по неофициални канали “. Засега няма индикации, че групата в действителност се образува. Според Лукашенко основаването на групата е почнало " преди два дни ". Въпреки това интензивността на беларуските въоръжени сили, която е записана от локални деятели, не се разграничава от нормалната през последните дни; няма данни за предислоциране на огромни сили на въоръжените сили на РФ в страната.

Какви версии има за пояснение на изказването на Лукашенко?

Версия номер 1. Вербална интервенция, предопределена да отвлече вниманието на украинското командване от други фронтове. Лукашенко към този момент употребява сходен трик, само че без необикновен триумф. В началото на нахлуването съветските войски, авиационни и ракетни бригади действаха независимо от територията на Беларус, а беларуската войска единствено насочи подготовката си за военни дейности в Украйна (например през март войските бяха предизвикателно трансферирани на границата в Брестка област) - евентуално за разпъване на украинската защита на север от страната.

В началото на април съветските елементи бяха изтеглени от територията на страната и трансферирани в Донбас, само че Лукашенко продължи да твърди, че в Беларус работи някаква единна руско-беларуска формация. В Киев очевидно не му повярваха.

Възможно е този път основаването на " формация " да наподобява по-правдоподобно. Оперативно (макар и неофициално) въоръжените сили на Беларус са подчинени на Западния боен окръг (ЗВО). Войските на окръга единствено през последните седмици напуснаха зоната на бойните дейности в северната част на Донбас и в региона на Харков, където претърпяха доста тежки загуби в борби и отстъпления покрай Балаклия, Изюм и Купянск. Вероятно в този момент доста единици от региона ще бъдат изпратени за възобновяване и попълване. Може да се допусна, че част от този развой ще се организира на територията на Беларус, където войските на Западния боен окръг са дислоцирани предходната зима и са подготвили бази. Само такова разполагане на огромни съветски сили в Беларус може да принуди Киев да отклони войските от други фронтове, където готви нови офанзиви.

Версия № 2. Създаване на " група " за прикритие за разполагането на съветската авиация, ракетни бригади и безпилотни самолети в Беларус. След дълга пауза въоръжените сили на РФ започнаха да нанасят масирани удари по западната и северната част на Украйна (включително Киев). Част от ударите са нанесени с безпилотни самолети-камикадзе " Геран-2 " (иранско производство) от територията на Беларус. Вероятно съветската войска ще продължи да се пробва да употребява нова тактика във „ война на безсилие “, която включва унищожаването на сериозната инфраструктура на Украйна. Тук не може да се мине без потреблението на беларуска територия. В този случай основата на „ групировката “ ще бъдат авиационни и ракетни елементи на съветската войска, а белоруските въоръжени сили ще покриват тяхното дислокиране.

Версия номер 3. Групировката се основава за в бъдеще, в което съветското командване вижда разпространяването на войната отвън Украйна и неизбежната ескалация на спора със страните от НАТО. Кремъл може да се нуждае от разширено военно наличие в Беларус при положение на военна ескалация със Запада, породена от потреблението на нестратегически нуклеарни оръжия от въоръжените сили на Руската федерация.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР