Опозиционната журналистка и телевизионна водеща Ксения Собчак обяви вчера решението

...
Опозиционната журналистка и телевизионна водеща Ксения Собчак обяви вчера решението
Коментари Харесай

Ксения Собчак - журналистка и светска лъвица, която стана опонент на Путин

Опозиционната журналистка и телевизионна водеща Ксения Собчак разгласи през вчерашния ден решението си да се кандидатира за президентските избори в Русия през март 2018 година

Въпреки че за такава опция се заприказва още преди месец и провокира рецензиите на опозиционера Алексей Навални, Собчак отхвърли да съобщи изрично проектите си. Те станаха ясни през вчерашния ден, като стана ясно и каква ще е тактиката на Собчак - да събере протестния избор, като даде право на хората да гласоподават " против всички ". 

Ксения Собчак е щерка на някогашния кмет на Санкт Петербург (1991-1996) Анатолий Собчак, който е непосредствен на съветския президент Путин.

Путин е консултант на Собчак от май 1990, когато той е ръководител на Ленинския градски съвет на националните депутати. След като Собчак става кмет година по-късно, Путин става ръководител на Комисията по външни връзки на кметството, а от 1993 година при пътувания Собчак го оставя за собствен заместител. Малко по-късно Путин става първи зам.-председател на държавното управление на Санкт Петербург, а по време на изборите за губернатор през 1996 година на процедура е началник на предизборния щаб на Собчак.

Ксения Собчак е известна като водеща на редица телевизионни излъчвания, измежду които риалити шоуто „ Дом – 2 “, предаването „ Кой желае да стане милионер “ (руският вид на „ Стани богат “), „ Последний воин - 6 “ (руският вид на Survivor), „ Топ модел по съветски “ и други В момента тя работи и по документален филм за татко си, за който е интервюирала и Путин.

Ксения Собчак постоянно участва в медиите като „ световна лъвица “.

Тя започва постоянно да се включва в антиправителствени прояви през 2011 година Участва в митинга против фалшификацията на изборите през декември 2011 година и в акциите след избирането на Путин за президент през март 2012 година

Собчак е един от водачите на „ Марша на милионите “ през май същата година дружно с Алексей Навални и Борис Немцов, когато десетки хиляди стачкуваха против Путин, а стотици бяха задържани от полицията.

Нейният дом и домовете на останалите водачи на митинга бяха обискирани, а Собчак се оплака по-късно от унизително отношение от служителите на реда, които не са й разрешили даже да се облече по време на акцията.

Близките до властта съветски медии подчертаваха тогава върху обстоятелството, че при обиска в дома на Собчак са открити 1,5 милиона евро. Телевизионната водеща разяснява, че годишният й приход надвишава 2 милиона евро и сама има правото да избира къде да съхранява парите си.

По време на Майдана в Украйна Собчак съобщи, че в Донбас се борят елементи на съветската войска. Освен това тя непосредствено упрекна прокремълски публицисти в Украйна в блюдолизничество и сервилни въпроси към Путин.

След убийството на Борис Немцов в края на февруари 2015 година Ксения Собчак описа по какъв начин чужд на улицата ѝ е споделил, че тя е идната.

На изхода на центъра за правата на индивида " Сахаров " стояхме с основния редактор на радиостанция " Эхо Москвы " Алексей Венедиктов. Говорихме си за Борис (Немцов). Пристигна човек: " Да си знаете - Вие сте идната, Ксения ", написа тогава в Twitter телевизионната водеща.

За допустимо присъединяване на Собчак в президентските избори следващата година се заприказва през септември. Тя не отхвърли известията в медиите, само че уточни, че желаят да я дискредитират със слуховете, че преди този момент ще желае разрешението на Путин. Тогава журналистката беше подложена на критика и от опозиционера Алексей Навални, който я назова „ карикатурен демократичен претендент и спойлър с човекоядски възгледи на демократ от началото на 90-те “. В отговор Собчак го упрекна в двуличие, апели за несъгласувани акции и ерес в опозицията.

Собчак разгласи публично желанието си да се кандидатира за президент в сряда, като уточни, че с кандидатурата си дава опция за гласоподавателите, гласувайки за нея, да дадат гласа си в полето „ гласоподавам против всички “.
Пред телевизия „ Дождь “ Собчак удостовери, че е уведомила Путин за решението си още по време на фотосите на документалния филм за татко си.

„ Срещнах се с Путин, тъй като той беше един от хората, които интервюирах за моя татко... Тогава към този момент бях взела решение, към този момент знаех какво ще направя. Владимир Владимирович е обвързван с моето семейство още от времето на Санкт Петербург, по тази причина счетох за вярно да му кажа, че съм взела такова решение “, сподели Собчак.

По думите ѝ Путин отогворил, че „ всеки човек има правото да взема свои решения и е задължен да носи отговорност за тях “. „ Не останах с усещането, че му хареса това, което споделих “, добави тя.

Тя уточни, че е подготвена да се отдръпна, в случай че Навални бъде позволен да се кандидатира за президент, тъй като не желае да разрушава единния либерален фронт. Преди дни централната изборна комисия разгласи, че опозиционерът няма да може да се кандидатира, тъй като има влезнала в действие условна присъда, по тази причина ще може да се включи в избори едвам след 2028 година

„ Не излизам против неговата позиция. Смятам, че това, което прави, е доста значимо за страната “, съобщи Собчак за опозиционера.

„ Задачата ми на тези избори не е да си върша пиар, тъй като имам голям рейтинг, а да обясня на хората, че имат опция да гласоподават „ против всички “, сподели тя.
``
След като през вчерашния ден водещата разгласи, че се включва в кандидатпрезидентската конкуренция, днес РИА Новости извади изследване за нея от 2015 година, съгласно което тя е доста добре известна на руснаците, само че отношението към нея е негативно.

Според изследване на съветския народен център за разбор на публичното мнение от 2015 година 95% от интервюираните са оповестили, че са чували за нея, само че 60% от тях са показали, че имат негативно мнение за нея. Положително пък се оказало мнението едвам на 21%.

Според политолозите Собчак едва ли ще събере голямо количество гласове. Очаква се тя да успее да притегли вота на младежите и на опозиционно настроените руснаци.

С нейно присъединяване кандидатпрезидентската акция несъмнено ще е много по-ярка и забавна.

Всички чакат катеогрична победа на Путин, въпреки че той даже не е оповестил към момента дали ще се кандидатира за президент. Така или другояче, в случай че Собчак успее да събере по-голямо количество протестен избор, това несъмнено няма да показа успеха на Путин в добра светлина.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР