Опостушителният трус с магнитуд 7,8 по Рихтер, който разтресе Югоизточна

...
Опостушителният трус с магнитуд 7,8 по Рихтер, който разтресе Югоизточна
Коментари Харесай

След земетресението: Турция се премести с 3 метра, какво точно ни очаква

Опостушителният трус с магнитуд 7,8 по Рихтер, който разтресе Югоизточна Турция и Северна Сирия на 6 февруари и лиши хиляди човешки живота, е изместило почвата в Анадола с 3 метра. Това е едно от най-силните трусове, регистрирани в миналото в Турция.

Трусът е бил хиляда пъти по-силен от този в Аматриче през 2016 година и 30 пъти по-силен от този в Ирпиния през 1980 година, напомнят специалисти.

Земетресението е било в мощно сеизмичен район. В него се срещат Източноанадолската, Арабската и Африканската плочи, като първата е затисната от Арабската плоча и изтласкана на запад към Егейско море.



Двете тектонски плочи, Анадолската и Арабската, които се разминават на това място с по към два сантиметра годишно, са причинили последните опустошителни трусове в Турция, споделя пред АРД геофизичката Шарлоте Кравчик от Потсдам. По думите ѝ земята стартира да се тресе, когато това отмерено придвижване на плочите по някаква причина бъде възпрепятствано. В подобен случай се натрупва тектонично напрежение, което провокира земетресение, когато доближи до сериозната точка.

Кравчик напомня, че сегашното разрушително земетресение в Турция се е случило на 10-15 километра под земната повърхнина, което изяснява големите вреди. Такива земетресения на 50 или 100 километра дълбочина биха били усетени, само че никога не биха нанесли сходни вреди, прецизира още тя.



" В зоната на оптималното придвижване е имало изместване от най-малко 3 метра ", разкрива ръководителят на Националния институт по геофизика и вулканология Карло Дольони пред Italian Post.

" Преместването от три метра е първотo ни пресмятане, а по-точни измервания ще има незабавно щом получим данни от спътниците ", допълва специалистът.

" В момента разполагаме единствено с числени модели. Данните се чакат от спътниците Sentinel на програмата Коперник на Европейската комисия и Европейската галактическа организация (ЕКА) и от спътника Cosmo Sky-Med на Италианската галактическа организация (ASI).

" Всички ние мечтаем някой ден да можем по-добре да предвиждаме вероятността от земетресения - за задачата работим интензивно, извършвайки трескава изследователска активност ", споделя по този въпрос Кравчик. Геофизичката пояснява, че с цел да се разработят системи за ранно предупреждаване, е належащо добре да се опознаят предшестващите явления от тектоничен темперамент в съответния район. Така да вземем за пример, в случай че в един район се следят многочислени дребни земетресения, които последователно зачестяват, това може да бъде индикация за иден сериозен земетръс, счита специалистът. За задачата обаче е належащо дългогодишно наблюдаване и положително познаване на присъщите особености в този район.



Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР