Опитваме се да предотвратим нов конфликт в Европа, който може

...
Опитваме се да предотвратим нов конфликт в Европа, който може
Коментари Харесай

НАТО: Опитваме се да предотвратим нов конфликт в Европа

" Опитваме се да предотвратим нов спор в Европа, който може да се окаже извънредно сериозен ", акцентира Столтенберг.

" Изправени сме пред сериозен миг за евроатлантическата ни сигурност " - с тези думи Столтенберг стартира брифинга си. Той предизвести, че напрежението се покачва, защото Русия към този момент струпва войски освен към Украйна, само че и в Беларус. 

Генералният секретар обаче добави, че има опция за прогрес в три съществени области. Като първа той открои връзките НАТО-Русия и прикани за възобновяване на офиса на Алианса в Москва и на Русия в Пакта.

На второ място Столтенберг изиска:

" Русия би трябвало да се въздържа от приложимост на мощ, нападателна реторика  и зловредни дейности против съдружниците и други народи. Тя също би трябвало да изтегли войските си от Украйна, Грузия и Молдова, където те са разгърнати без единодушието на тези страни ".

Като трета точка Столтенберг уточни намаляването на риска, бистрота и надзор над въоръжаването, като двете страни работят за намаляването на киберзаплахите и тези в Космоса, а също и сериозен спор по нуклеарните оръжия и наземно основаните ракети с дребен и междинен обхват. Генералният секретар заяви, че е поканил Русия и съдружниците от Пакта да проведат серия от срещи по тези тематики в границите на Съвета НАТО-Русия.

Столтенберг сподели още, че тези дни е нараснала готовността на силите за бърз отговор на Алианса:

Тези сили за отговор се състоят от разнообразни детайли. Водещият им детайл са 5 000 души и сега се управляват от Франция, само че и други съдружници способстват за тях. Те могат да бъдат разгърнати за дни. Имаме и спомагателни сили, които също могат да бъдат ситуирани бързо.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР