Опитна преговаряща, управлявала Международния валутен фонд, но с малко опит

...
Опитна преговаряща, управлявала Международния валутен фонд, но с малко опит
Коментари Харесай

Опитна преговаряща, но не е икономист: предизвикателствата пред Кристин Лагард

Опитна договаряща, управлявала Международния валутен фонд, само че с малко опит в паричните политики – Кристин Лагард ще се изправи пред провокации, в случай че бъде утвърдена да оглави Европейската централна банка.

Лагард бе първата жена, станала финансов министър на Франция, и е отпред на МВФ от 2011 година Тя от дълго време твърди, че съществуването на повече дами в банковия и регулационния бранш ще усъвършенства финансовата непоклатимост. Тя назначи за пръв път жена за основен икономист на МВФ – Гита Гопинат.

63-годишната Лагард хвърли виновността за световната финансова рецесия отпреди десетилетие върху тестостеронната лакомия. " Ако бяха " Сестрите Леман ", вместо " Братята Леман ", светът може би щеше да наподобява доста по-различно ", споделя тя.

Лагард възвърне престижа на МВФ след избавителния пакет за Гърция през 2010 година, който освен изкриви разпоредбите на фонда, само че и се наложи да бъде допълван с още помощи.

Под нейно управление предходната година МВФ сътвори най-големия си избавителен пакет – договорка на стойност 57 милиарда $ за Аржентина. Той се одобри като избавление на пазара на страната от турбуленция, която рискуваше да спре световния напредък.

Необичайно е отпред на централна банка да стои човек, който не е икономист (Лагард е приключила право), въпреки че същото е ситуацията с ръководителя на американския Федерален запас Джей Пауъл. " Първите рецензии са ясни: тя няма опит в централните банки, нито съществено икономическо обучение, а е просто следващия някогашен политик отпред на ЕЦБ ", разяснява за " Ройтерс " икономистът от ING Карстен Бржески.

Друг проблем пред кандидатурата на Лагард ще бъде присъдата ѝ от 2016 година за незаконна немарливост. Става въпрос за заплащания, направени от страната през 2008 година, когато тя бе финансов министър. Съдът дефинира за корист с публични средства това, че тя не е оспорила държавно съглашение на стойност 400 млн. евро. Но Лагард не бе осъдена и бордът на МВФ я задържа на поста.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР