Опитите за лобистка намеса на ПП-ДБ в работата на АЕЦ

...
Опитите за лобистка намеса на ПП-ДБ в работата на АЕЦ
Коментари Харесай

ПП-ДБ забъркаха България в международен скандал с Южна Корея заради строежа на новите блокове в АЕЦ „Козлодуй“

Опитите за лобистка интервенция на ПП-ДБ в работата на АЕЦ „ Козлодуй “ и идното създаване на 7 и 8 блок на нуклеарната централа набърка България в интернационален скандал с Южна Корея. Преди дни стана ясно, че само корейската компания Hyundai Engineering & Construction Co дава отговор на критериите за реализатор на плана. Днес комисията по енергетика в Народното събрание взе решение дъщерното сдружение на нуклеарната централа „ Нови мощности “ да стартира договаряния с „ Хюндай “ за строителството на двата блока.

Също по този начин да бъде контрактувана закрепена цена на плана и период за построяването от 60 месеца за 7 блок и 54 за 8 блок. Хората на Кирил Петков Ивайло Мирчев и Васил Стефанов обаче забъркаха скандал в комисията, настоявайки да бъде върната в играта американската компания „ Бехтел “, само че бяха остро атакувани от останалите депутати, които оповестиха, че тя не покрива критериите. Последва незабавна интервенция на посолството на Южна Корея у нас. В обява на фейсбук страницата на посолството четем следното:

Hyundai Engineering & Construction Co., Ltd. в Южна Корея определена за единствен индивид, който минава предварителната оценка за новата атомна електроцентрала в Козлодуй с технология AP.

Hyundai Engineering & Construction Co., Ltd. (Hyundai E&C), като водещ корейски експерт в строителството на нуклеарна енергетика, има сполучлив връх за довеждане докрай на общо 24 нуклеарни реактора (27GWe) в Южна Корея и „ Ядрената електроцентрала Barakah Освен това Hyundai E&C затвърди експертната си опит в построяването на реактори AP1000 посредством Глобално стратегическо съглашение с Уестингхаус

В началото на февруари Hyundai E&C взе участие в предварителната оценка за строителния план на Блок 7, 8 в АЕЦ „ Козлодуй “ в България. Собственикът на плана, АЕЦ „ Козлодуй-New Builds “, публично разгласи Hyundai E&C за единственият индивид, който ще премине предварителната оценка на 16 февруари.

Докато корейският Hyundai E&C се готви да направи първите си стъпки към взаимна работа за първата в Европа атомна електроцентрала AP1000 в партньорство с Уестингхаус, той дава обещание да подсигурява в точния момент и бюджетно строителство, като се ангажира с контракт за закрепена сума със притежателя на плана и бързо стартира договаряния за контракт за EPC за идната фаза. Освен това Hyundai E&C си сътрудничи с Главболгарстрой, най-голямата строителна компания в България, с цел да се максимализира напъните за локализация в българската нуклеарна промишленост.

Hyundai E&C също е в тесни полемики с корейското държавно управление и корейските държавни банки за споразумяване на годежа за строителната част на плана.

Междувременно Hyundai E&C съобщи опасения за евентуално несправедливи дейности на избрани съперници. Докато следим с внимателно обстановката, има желание за тясно съдействие с Корейското посолство в България. Hyundai E&C приветства и днешните решения на „ Енергийния комитет и Комитета по околна среда и водите на Парламента на България “ и има вяра, че българското държавно управление ловко ще ръководи всевъзможни свързани с тях законови процедури.

Посолството на Република Корея в България също се интересува Hyundai E&C да има опция да способства за плана на България за нуклеарна сила в Козлодуй. Според посолството тази опция ще направи още един важен стадий в укрепването на връзките сред България и Република Корея.

Посолството следи от близко актуалната обстановка, в това число днешните събития, споделя опасенията на Hyundai и при нужда ще комуникира със съответната българска страна.

Посолството в действителност се надява, че Корея може да играе значима роля в постигането на България на енергийна визия.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР